Stránky

piatok 10. augusta 2012

Dcéra dymu a kostí


Autor: Laini Taylorová
Názov: Dcéra dymu a kostí
Séria:
Dcéra dymu a kostí  
Diel:
Prvý
Počet strán:
285 str.

Najkrajšia veta z celej knihy odznela hneď na prvých stránkach. „Anjel a diabol sa kedysi zaľúbili. Nedopadlo to dobre.“ No a tu niekde, mohla celá kniha skončiť. Ale autorka sa rozhodla pre ďalších takmer 300  strán. Karou žije v Prahe. Zaujímavé miesto pre dej knihy, ale to by tam spisovateľka musela stráviť viac času, ako prázdninový týždenný pobyt. Haló deti sa tam nevolajú bežne Kazimír alebo Světla. Aspoň meno Zuzana je bežné. Karou študuje na umeleckej škole, má modré vlasy a jej najlepšia priateľka je Zuzana. Rady stále jedia guláš a už po prvých tridsiatich stranách som sa ho prejedla. Karou vychovávajú chiméry (pokrížené zvieratá z ľudskými črtami, rozumom a schopnosťou rozprávať) už odmalička. Žije s nimi na zvláštnom mieste mimo svet.

Práca je jednoduchá. Chodí portálmi kadekoľvek po svete a zbiera zuby pre Priepastníka. Brr nechutné zuby mŕtvych. Páčil sa mi nápad obchodovania so želaniami. Chcete modré vlasy? Alebo lietať? Ovládať množstvo cudzích jazykov? Prosím máte to mať, len vždy doneste zuby. Všetko funguje normálne, až kým niekto nezačne označovať portály odtlačkom ruky. Kto to robí a čo to znamená? Na scénu sa dostane muž a Karou je z toho úplne mimo. Láska je písaná tak zvláštne, že som im ju neuverila. 

Kniha nie je ničím strhujúca. Nápad má dobrý, ale vôbec sa nevyužil jeho potenciál. Takže to je plné takpovediac prázdnych strán, ktoré vám prezradia všetko, ale zároveň nič. Miestami som sa strácala v časových líniách. Je to napísané v tretej osobe, raz je opisované konanie Karou a raz nepriateľa. Na konci sú zodpovedané všetky otázky, ktoré  nám príbeh ponúkol. Ani neviem či sa mám tešiť na druhý diel.

Nebola to až taká katastrofa. Ale okrem bálu a pohľadov do minulosti sa tam nedá nič viac oceniť. Možno kebyže sa autora zameria na celý príbeh z minulosti, bolo by to krajšie. Takto je to občas pretkané peknými scénami. Pôvodne som chcela knihu ohodnotiť dvomi vločkami, ale tie príbehy minulosti pridali tretiu. Kto máte chuť siahnite po knihe. Nečakajte však nič oslnivé.


Astesia

1 komentár: