Stránky

pondelok 30. júla 2012

Záblesk


Autor: Alexandra Adornetowá
Názov:
Záblesk
Séria : 
Záblesk 
Diel:
Prvý
Počet strán:
333 str.


Anjelským sériám sa u nás veľmi darí. Stále sa vydávajú ďalšie a ďalšie. Určite si poviete, že všetky nápady sú už vyčerpané. Teda ak sa to tak vezme, tak aj nápady čo sa týkajú samotnej Young Adult Fantasy v poslednej dobe niesú originálne. Ale Záblesk je oproti akčným a zamotaným „anjelovkám“ príjemným milým a oddychovým príbehom.


Traja anjeli (Bethany, Ivy a Gabriel) sú zoslaný na Zem aby chránili mestečko Venus Cowe. Keďže Bethany je na Zemi prvý krát, musí sa mnohé naučiť aby dokázala žiť medzi teenagermi. V knihe sú nádherné opisy obyčajných a pre nás bežných vecí, situácií a pocitov. Musela som sa zamýšľať nad tým, prečo tak krásne a jedinečné okamihy, dokážeme len tak rýchlo preletieť a neužiť si ich s plnou intenzitou. Zrejme je to tou rýchlou dobou v ktorej žijeme. Na každej stránke sa nachádza toľko dobra a svetla, až sa čudujem, že sa mi nad hlavou neobjavila

svätožiara. Čakala som kedy už konečne príde nejaká zmena, alebo sa niečo pokazí, nejaký bad boy sa ukáže na scéne. Nejako to nechcelo prísť, ale nakoniec som sa dočkala.


Xavier, chlapec do ktorého sa Beth zamiluje, je až príliš sladký a dokonalý. Občas mi to prekážalo. Potom som si povedala, že keď je už celá kniha taká dokonalá, čistá a anjelská ani idol zamilovaného anjela nemôže byť iný. Záver knihy mohol byť napísaný napínavejšie, alebo celkovo skončiť temnejšie. Prostredie do ktorého bol zasadený bolo veľmi predvídateľné. Ale ako to už býva láska nad všetkým zvíťazí.

Celkový dojem je veľmi dobrý. Možno sa po prečítaní príbehu budete nachvíľu ctiť tak nežne a vznešene ako ja. Hodnotím štyrmi vločkami.

Astesia

sobota 28. júla 2012

On my wishlist *5


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.


Pre dnešok to je:


Dôvod: Och ono je to o počítačovej hre? Hra ktorá zabíja? :D Neviem prečo mi to pripomína mňa a World of Warcraft. Azeroth ma pripravil už o veľa času. Rada si prečítam, ako by to dopadlo, ak by som tomu prepadla až príliš. Páči sa mi, že kniha je len jednodielna. Keď sa najbližšie dostanem do kníhkupectva, tak sa nechám zlákať tým okom :)

Astesia

štvrtok 26. júla 2012

I can be anyone... *1

Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E.
Vyber si knižného hrdinu: hlavná postava, vedľajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.

Môj dnešný hrdina: Kvothe z knihy Meno vetra od Patricka Rothfussa.

Dôvod: Kvothe nemal ľahký život,ale bol nesmierne inteligentný. Chcela by som byť na jeden deň ním.Vedieť to čo vedel a žiť vo svete kde žil. Ovládať aspoň základy sympatiky, aby som zvládla niektoré "kúzla". Dokázať hrať na hocijaký hudobný nástoj tak, ako on hral na lutne (asi by som na to nikoho nezbalila, ale mala by som dobrý pocit, že dokážem z nejakého nástroja vytrieskať čarokrásnu hudbu). 

Situácia: Ktorú len vybrať? Kadečo by som si chcela skúsiť. Nevyberiem však nič kruté a ani bojové. Kvothe ľúbil jedno dievča. Trávili spolu krásne chvíle, ale bol veľmi opatrný. Dlhé prechádzky a rozhovory. Nikdy jej nepriznal, čo pre neho znamená.

Moja zmena: Zložila by som jej pieseň. Vyjadrila by som ňou všetky pocity. Viem, viem, Chlapci také veci nerobia. Dokážu neskutočne milovať, ale nechajú si to pre seba. 
Obrázok som stiahla TU

Toľko k prvému príspevku do meme I can be anyone... Kto má chuť nech sa pripojí =)

Astesia

streda 25. júla 2012

Článoček na stredu *1


Ak nie každú, tak aspoň každú druhú stredu, budem písať rôzne články. Budú to moje postrehy, nápady a myšlienky :)

Odkiaľ sa vlastne vzali?


Uvažovali ste niekedy nad tým, odkiaľ sa vlastne vzali všetky príbehy? Či už staré legendy, alebo novodobé príbehy od rôznych autorov? Prečo v 21. storočí ľudia vyhľadávajú knihy práve z nadprirodzenou tematikou? Hovorí sa, že literatúra odráža dobu v ktorej ľudia žijú. V minulosti to boli napríklad realizmus, vojnová a medzivojnová tematika, rôzne dedinské a meštianske romány a mnoho ďalších. Čo však motivovalo autorov k písaniu fantasy románov? Mnohokrát ide o obyčajný príbeh s obyčajnou zápletkou, pričom výnimočnosť diela je len v tom, že namiesto dvoch ľudí, sa do seba zamilujú anjel a človek, upír a človek, vlkolak a človek... O niečom inom sú dystopické romány, ale tým sa dnes venovať nebudem.

Čo ľudí priťahuje k takýmto knihám? A prečo sa píšu práve dnes? Dôvodov je veľa. V minulosti bolo zopár pravidiel, podľa ktorých sa mohlo písať. Nevyhovujúce diela boli zakazované a pálené. Vďaka slobode, ktorú máme dnes, si môžeme dovoliť vyjadrovať rôzne myšlienky. Či už sú spracované vo filmoch, knihách, alebo počítačových hrách. Doba pokročila a ľudí začala prirodzenosť a obyčajnosť nudiť. Začali hľadať niečo odlišné, čím by mohli na chvíľu uniknúť z reality.

Nájdeme veľmi veľa verzií o tom, ako vyzerajú upíry, vlkolaci, víly, anjeli, démoni, duchovia... Niektorý ich vykresľujú podľa starých legiend, mnohokrát aj tisíc rokov starých. Iný si ich upravujú tak, aby mali čo najviac ľudských vlastností. Prakticky všetko čo je teraz v knihách, pochádza z prastarých zdrojov. Koľko pravdy sa za legendami ukrýva? Čo spôsobilo ich vznik a rozširovanie? Zaujímalo by ma, či niekedy také tvory skutočne existovali. A ak existujú ešte stále, tak by som chcela vedieť, čo si myslia keď osebe čítajú v knihách (samozrejme ak čítať vedia).

Mnohokrát som sa pohrávala s myšlienkou, že autorovi vnukne nápad na príbeh samotná kreatúra. Navykladá samé lži, aby ostal jej pôvod, vzhľad a schopnosti v utajení. Ľudia dostanú príbeh a tvory ostanú v bezpečí. Takýchto predstáv mám veľmi veľa. Sú šialené? Možno. Je na nich niečo pravdy? To sa asi nikdy nedozviem...

Ak máš aj ty čo k tomu povedať, tak zanechaj komentár :)

Astesia

utorok 24. júla 2012

Sledovať sa nepatrí! časť 4.


Ráno ma prebral zvuk mobilu. Hrozne ma bolela hlava a ledva som sa vládala otočiť. Snažila som si spomenúť čo sa mi snívalo, ale nešlo to. Spomínala som si len na zopár stromov obrastených zeleným lístím a že som utekala. Opäť som upadala do spánku.
„Domča,“ zamrmrala Ela z druhej strany izby. „zvonil ti telefón.“
„Hej už.“ Pomaly som sa posadila a počkala kým sa mi prestane krútiť hlava. Načiahla som sa vedľa postele. Na displeji svietilo neznáme číslo. Stlačila som tlačidlo zobraziť a začala čítať.
Ahoj princezna. Ako si spinkala? Neviem sa dockat kedy ta konecne uvidim. Nevies si predstavit ake to je tolko na teba cakat. :*
Vybuchla som smiechom, až som si oprskala mobil. Zvalila som sa na posteľ a neprestávala sa smiať.
„Čo sa deje?“ Z vankúša sa zdvihla strapatá hlava a upierala na mňa modré oči.
„Ale,“ snažila som sa chytiť dych, „niekto si pomýlil číslo a poslal mi zamilovanú správu.“
„Vážne? Hoď mi mobil“.
„Nevymažem ju. Budem mať aspoň jednu takú krásnu správu. Nevadí že prišla omylom.“ Postavila som sa, prešla k oknu a odstrela žalúzie. „Hm prší,“ vzdychla som si. „Idem prvá do kúpeľne.“ Otočila som sa a na zemi zbadala svoj tyrkysový sveter. Prečo je tam? Pomyslela som si. Veď som ho nemala na sebe už dlho.
„Ela? Mala si môj sveter?“ zdvihla som ho a mávala jej pred očami.
„Určite nie, nenosím tvoje veci bez pýtania.“
„Kedy si včera vlastne prišla?“ pýtala som sa po chvíľke ticha.
„Vlastne, ani neviem,“ zamyslene sa na mňa pozrela a pokračovala.“Keď si ma nepočula prísť, musela si už spať. Nepýtaj sama však kde som bola nedokážem si spomenúť.“ To ma prekvapilo. Žeby si Ela niečo nepamätala? Prešla som do kúpeľne a pustila na seba horúcu sprchu. Rozmýšľala som o včerajšku. Viem, že som išla z prednášky do obchodu, pretože sa nám na chodbe vypálila žiarovka. Navečerala som sa a začala si čítať skriptá. Kedy som však zaspala? Kedy sa vrátila spolubývajúca? Cítila som sa veľmi zmätene. Akoby som si mala spomenúť na niečo veľmi dôležité, ale bezúspešne. Vysušila som si vlasy a vrátila sa do izby. Ela sa už maľovala, tak som si vzala svoju kozmetickú taštičku a pridala sa k nej. Linky aj špirálu som mala nanesenú rýchlo. Do vlasov som si zapla sponky, obliekla sa a začala zháňať veci do školy. Zošit a peračník (moja klasická výbava) pristáli na dne kabelky a ku nim som pridala ešte vodu a nejaké pečivo.
„Dnes tam nechcem ísť,“ zakričala Ela z chodby. „Máme zlé prednášky a ešte k tomu so Zajacovou. Prisahám, že tá žena je prezlečený chlap.“ So smiechom som odomkla dvere a vybrali sme sa do školy. Takmer sme to nestihli. Doktorka Zajacová práve odomkýnala učebňu.
„Och pozri,“ šepla Ela a potiahla ma za ruku. Ukazovala na druhú stranu dlhej chodby, kde do učebne vchádzali študenti. „Ďalší chlapec na môj “čo keď je to upír“ zoznam.“ Otočila som sa a zbadala vysokého chlapca so strapatými čiernymi vlasmi. Zrazu sa mi zatočila hlava a musela som sa oprieť o stenu, aby som nespadla. V hlave sa mi mihla predstava horiacich sviečok. Čo to malo znamenať? Potriasla som hlavou, Ela ma pridržala a vošli sme do učebne.


Astesia

nedeľa 22. júla 2012

Potřeštěné letní kniho-dumání *4

PLK-D od VeEee časť štvrtá. Dnešná téma: Knihy, ktoré si k táboráku určite nevezmem. Nedopustila by som aby sa im niečo stalo a nie to ešte, aby zhoreli. Raz som si jednu knihu omylom namočila. Doteraz sa na seba hnevám. Moji dnešný traja favoriti:




1. Pád od Lauren Kateovej.
Nie nikto mi nesiahajte na Pád. A vôbec na žiadnu knihu z tejto série, ak nechcete, aby som sa do vás pustila nechtami. Zbožňujem atmosféru v tejto knihe a Cama. Dlho som na ňu musela myslieť a teším sa, keď si na ňu opäť nájdem čas.



2. Divergencia od Veronici Roth.
Riskovali by ste priblížiť sa k ohňu s touto knihou? Príbeh vám pri čítaní doslova horí v rukách a keď myslíte na Štvorku... Mám pocit že sa za chvíľu  vznietim. Niet čo dodať. Ohroziť stránky Divergencie? Nikdy!




3. Pasca od Lauren DeStefano.
Nedokážem prestať myslieť. Ešte ju nemám celú prečítanú, ale stále sa musím v myšlienkach zaoberať Rhine a svetom v ktorom žije. Neodvážila by som sa vstúpiť do blízkosti či už ohňa, alebo vody, alebo blata s touto knihou. A ďalší dôvod, prečo ju budem opatrovať ako v bavlnke je ten, že som ju dostala od veľmi vzácnej osoby :)






Astesia

sobota 21. júla 2012

On my wishlist *4

Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Dnes to je:
Dôvod: Jedno obdobie bola táto kniha veľmi ospevovaná. Veľakrát som okolo nej v kníhkupectve prešla a aj ju vzala do ruky. Ale nikdy som si ju nekúpila. Neviem či by ma to zaujalo. Nejako si to neviem predstaviť. Vesmírna loď a na nej hŕstka ľudí. Nápad veľmi zaujímavý, ale neviem či aj pre mňa. Ešte raz si preskúmam recenzie a predpokladám že potom sa konečne rozhodnem. Chcela by som to skúsiť.

Astesia

piatok 20. júla 2012

Pozor Pozor! Nové meme

I can be anyone...

Nechceli by ste prežiť deň v koži niekoho iného?

Astesia a E_V_E vám to veľmi rady umožnia!
Je tu nové meme. Jeden večer som mala nápad, druhý som oslovila E_V_E a meme bolo v zárodku. Teším sa, ak sa zapojíte viacerí. Nebude to nič náročné. Čítajte ďalej a dozviete sa viac =)

KEDY???
Celé sa to začne budúci ŠTVRTOK. Že to bude práve on, nám našepkali hviezdy =)

ČO JE VAŠOU ÚLOHOU???
1) Musíte mať prečítaných aspoň pár kníh. Zvládnete to? =D
2) Vyberte si jedného knižného hrdinu. Nemusí to byť hlavný hrdina. Mnohokrát sa nám páčia vedľajšie postavy, ale môže to byť aj pes, mačka, duch... výber je len na vás.
3) Uveďte dôvod, prečo ste si danú postavu vybrali. Čo vám na ňom/nej je sympatické a čo zase nie. Prečo by ste chceli prejsť jeden deň práve v jeho topánkach.
4) Vyberte si nejakú časť jeho knižného života a predstavte si na jeho mieste seba. Čo by ste urobili inak? Ako by ste sa zachovali v danej situácii? Kto by sa stal vaším životným partnerom? Možností je mnoho.

Tešíte sa? Ja a E_V_E veľmi. Dúfam, že sa pridáte =)
Dole máte linkovač a predpokladám, že viete ako funguje. Začiatok 26.7.2012

Krvavá ruža


Autor: Andrea Cremerová
Názov:
Krvavá ruža
Séria:
Nočný tieň
Diel:
Tretí
Počet strán:
376 str.

Kde vlastne začať? Posledná časť trilógie Nočný tieň zanechala vo mne dojem. Otázkou ostáva či pozitívny, alebo negatívny. Na knihu som sa tešila. Prvé sklamanie prišlo s jej obálkou. Prvé dve boli pekné, ale táto posledná sa im nevydarila. Modelka na nej vyzerá zvláštne.

Možno som očakávala priveľa, ale nedostala som takmer nič. Posledná časť mala byť zameraná na hľadanie kusov kríža a poslednú vojnu. Kríž živlov získali povedala by som až príliš jednoducho. Áno stálo to niektoré postavy život, ale prišlo mi to hrozne suché a nepremyslené. Mohlo ich čakať viac prekážok, nejaké logické úlohy, čokoľvek. Bolo to len: prídeme do jaskyne, niečo zabijeme, Shay vezme kríž a odchádzame. Kam sa podelo dobrodružstvo? Ten hrozný trojuholník v podaní Calla, Shay, Ren, mi neskutočne pil krv! Tri bezcharakterné postavy. Vôbec by ma neprekvapilo, keby sa pokúšali dohodnúť na možnosti, že by si Callu striedali.

Kedy vlastne spali? Nepochopila som, ako to bolo s časom. Nepostrehla som, že by sa niekedy vyspali. Všetko akoby sa zbehlo za pár hodín. A ten časoví posun medzi Talianskom, Vail a miestami kde hľadali kríž, mi nijako nepasoval. Samotná vojna na konci, nebola ani vojna. Pustilo sa do seba niekoľko vlkov a niekoľko ľudí. Nebolo to napínavé, a trvalo to len chvíľku. Potomok zabil Posla, to sa dalo čakať. A posol? Keď sa ukázal v pravej podobe, len som prevrátila oči a začala sa smiať. Vojna bola skončená a Stopári šťastný. Tadá potlesk a koniec. Och takmer by som zabudla. Ako skončil ľúbostný trojuholník? To ako sa to skončilo, vôbec nebolo riešenie...


Prejdime aj k pozitívam. Bolo ich málo, ale našla som ich. Trikrát hurá pre Adne, Conora, Ethana a Sabine. Tieto postavy som si zamilovala už v minulej časti. Aspoň oni nesklamali. Boli odvážny, vtipný, ich láska bola nežná a uveriteľná. Riskovali všetko aby boli konečne slobodný a nehrozilo im nebezpečenstvo od Ochrancov. To oni potrebovali ukončiť a vyhrať vojnu. Mali ťažké životy a nakoniec dostali odmenu. Calla sa tam ocitla omylom. Mala pekne niekde čušať s Renom a nemiešať sa do vojny. Hlavná línia príbehu mala byť iná. Voľba Cremerovej bola iná a ja jej to nezazlievam. Každý autor považuje svoj nápad a príbeh za jedinečný.

Hodnotiť by som mohla viacerými spôsobmi. Calla, Shay, Ren si zasluhujú maximálne jednu vločku. Adne, Conor, Ethan a Sabine dostávajú päť vločiek. Samotný príbeh, keď si odmyslím postavy, má dve a pol vločky. Brať to ako celok, kniha dostane tri a pol vločky. Keďže pol vločky neudeľujem, kniha získava tri. 




Astesia






nedeľa 15. júla 2012

Prekliatie vlkov


Autor: Andrea Cremerová
Názov:
Prekliatie vlkov
Séria:
Nočný tieň
Diel:
Druhý
Počet strán:
333 str.


Pokračovanie výbornej na hlavu padnutej série Nočný Tieň bude pre mnohých sklamaním. Možno ste si už stihli všimnúť že ja obľubujem práve takéto príbehy. Dostala som viac ako som očakávala a ja som sklamaná nebola. Čo ma rozčuľovalo (okrem hlavných postáv) bolo zbytočné plytvanie papierom. Kapitoly boli oddeľované čudnými obrázkami, ktoré mali zrejme zobrazovať slnko. Poslúžilo to akurát na optické zhrubnutie knihy.



Dej plynule nadväzuje na prvý diel, len je tam mnoho spomínania na predošlý dej. Calla a Shay sa pridali k stopárom a ich úlohou je nájsť ostatné kusy Shayovej zbrane a zachrániť svorku. Hľadanie sa nekoná a záchrana svorky je opísaná približne na 40 stranách. O čom to vlastne potom je? Zoznamovanie sa so Stopármi a odpovede na otázky ohľadom Ochrancov to je všetko. Prečo sa mi to potom páčilo?


Určite to nebolo pre dokonalý hlúpy charakter, ktorý autorka dala Calle. Najprv som jej nechcela krivdiť, ale ona si to sama pýtala. Zamilovala som sa do vedľajších postáv. Stopári (Adne, Connor, Ethan, Monroe) a jediná Strážkyňa s charakterom Sabine. Vďaka nim bola v knihe akcia. Oni viedli Callu aby konala aspoň kúsok rozumne. Celé to oživili humorom a ich vzájomné vzťahy boli nádherné. Bez nich by to bola katastrofa.


SPOILER!!! Dovolím si trošku naspoilerovať. Priblížim vám aká je Calla pochabá. Ešte v žiadnej knihe som nenašla také chladné priatie správy o smrti matky. Celé to dovrzala. Reagovala na to podobne, ako keď vám doma povedia, že došlo mlieko. A po záchrane svorky a zistení že Ren je proti nej, sa „psychicky zrútila“, ale reagovala na to nasledovne. Utekala, ostrihala si vlasy, vyspala sa so Shayom a opäť utekala. Kam? Zachraňovať Rena. Správanie vhodné alfa samice, ktorá má byť hybnou silou celej série? Ďakujem stačilo. Prefackajte ju nech sa spamätá. SPOILER KONČÍ!!!

Samotný príbeh je našťastie fantastický. Celé to poňatie Ochrancov, Stopárov, Strážcov a ich dejín sa mi veľmi páči. Autorke bohužiaľ nevyšli hlavné charaktery, ale čitateľovi ponúkla perfektnú akadémiu, ktorá patrí stopárom. Chcela som hodnotiť piatimi vločkami, pretože Adne, Conor, Ethan a Sabine si to zaslúžia a aj premyslený dej. Roztopili ju však Calla, Shay a Ren. Poslednú časť mám už doma a stačí keď si stúpnem na posteľ a vezmem ju z poličky. Dúfam že ma nesklame, pretože sa už veľmi teším. Calla má šancu presvedčiť ma, že je vlčica ako sa patrí a nie nejaká stratená existencia.

Astesia

Potřeštěné letní kniho-dumání *3

A máme tu už tretí príspevok do PLK-D. Celé to spáchala VeEee a ja som sa s radosťou pridala. Dňešná téma: Knihy pre temné noci na chate. Na to, že vyberám tri knihy ste si už zvykli však? :)



1. Meno vetra od Patricka Rothfussa.
Pre mnohých kniha strašidelná nieje, ale mňa vydesila až príliš. Je v tom niečo veľmi osobené a pri každej zmienke o Chadriáncoch som nadskakovala s knihou v ruke. Mala som v detstve rôzne predstavy a autor ich mnohé napchal do tejto knihy. No proste des. A aby to nestačilo ešte aj Kvothe(hlavný hrdina) veľmi pripomína môjho kamoša. Aj vzhľadom aj chovaním.






2. Kým zídete do temnoty od Marcusa Sedgwicka.
Čítala som to pred mnohými rokmi. Mohla som mať približne 14 rokov. Prišlo mi to veľmi strašidelné. Je to pokračovanie diela Kniha mŕtvych dní, ktorá bola tiež hrôzostrašná, ale o niečo slabšia ako druhá časť. Hlavnú úlohu zohrali dve deti Chlapec a Rakyta. Ich príbeh bol úžasný a plný tajomstiev.







3. Stratený svet v podzemí od Rodericka Gordona a Briana Williamsa.
Och aj toto je srdcovka z detstva. Teraz ma už nevydesí ale keby ste videli, čo to bolo predtým. Celé podzemné mesto, všetci tí Styxovia, naháňačky a odhalenia. Teším sa keď si knihu opäť prečítam. Hlavný hrdina Will bol kedysi môj rytier čo ma ochraňoval :D





Dnes som vybrala knihy staršie. V súčastnosti som už dlho nič strašidelné nečítala a na tieto som si spomenula. Pocit strachu čo vo mne vtedy vyvolali, bol až hmatateľný. Och keby som sa tak dostala konečne ku knihe Pobrežie hrôzy. To by som mala obkúsanú peru od strachu.

Už o týždeň ďalšie PLK-D Knihy ktoré si k táboráku určite nevezmem. 


Astesia

sobota 14. júla 2012

On my wishlist *3

Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Dnes vyberám knihu:


Dôvod: Teraz sa podržte. Len tento týždeň som pochopila názov knihy. Z angličtiny som už nejaká zdeformovaná a až donedávna som to čítala ako PasKa :D Nijako mi nešlo do hlavy, prečo sa to tak volá a nakoniec to bola len chyba mojej mysle :D Knihu si chcem prečítať, lebo som si obľúbila dystópie. Keď autor dokáže vytvoriť úplne inú futuristickú spoločnosť s vlastnými pravidlami, je to perfektné. Predstava, že ľudia presne vedia koľko sa dožijú, je desivá.


Astesia

štvrtok 12. júla 2012

Nočný tieň


Autor: Andrea Cremerová
Názov:
Nočný tieň
Séria:
Nočný tieň (Svorka)
Diel:
Prvý
Počet strán:
400 str.

Jéj aká pekná obálka. Povedala som si keď, som knihu prvý raz zbadala. No zhodnotiť obsah bude trošku náročnejšie. Prostredie nieje ničím výnimočné. Všetci sme so už zvykli na nejakú oblasť, kde sa zrazu prisťahuje niekto nový a dosť veľká časť knihy sa odohráva v škole. Nočný tieň začína rovnako.



Predstavte  si že ste vlk(Strážca) váš život vedú Ochrancovia. Dostanete od nich peniaze, vzdelanie, istotu, dom, auto....všetko čo potrebujete pre život. Vašou úlohou je na oplátku strážiť Haldiskú jaskyňu a bojovať proti zlým Stopárom. Ste síce stále pod dozorom a občas je to nefér (čo keď vám náhodou pridelia partnera ktorý vám nebude vyhovovať?) ale podľa dejín to trvá už veľmi dlho a vy viete, kam patríte. Jedného dňa počas obyčajnej obchôdzky natrafíte na chlapca, je na pokraji smrti a stále bojuje s medveďom. Zachránili by ste ho? Alebo nechali zomrieť? Hlavná hrdinka knihy menom Calla chlapca zachráni a dúfa, že ho v živote neuvidí. Na druhý deň sa on objaví v škole a všetko skomplikuje. Po pár dňoch vzájomného spoznávania Calla vykecá svoje najväčšie tajomstvo. Poviete si že je hlúpa? Áno aj ja si myslím. Nech by bol chalan akokoľvek milý a chrumkavý, určite by som sa neprekecla po pár dňoch ako ho poznám.

Zo začiatku som síce pochybovala, ale kniha ma predsa veľmi zaujala. Konečne sa človek pri premene na vlka neobnaží, ale celá premena je akási duchovná. Strážca je stále z časti vlk, a z časti človek. Dej sa značne zamotáva. Začnete pochybovať o tom, či všetko čo Calla pozná je pravda alebo nie. Keď si už konečne budete istý že viete o čo ide dostanete dôvod pochybovať. Dej smeruje k hlavnému bodu, čím je svadba Cally a Rena. Dalo by sa povedať, že sú zasnúbený od narodenia. Miestami som mala chuť kričať alebo hodiť knihu o stenu. Postavy sa mnohokrát chovajú hlúpo a to ma rozčuľovalo. Calla nevedela čo so sebou. Má sa vydávať, vie kde je jej miesto, ale pritom stále uteká za zachráneným Shayom. Potom má výčitky a nechce ho už vidieť, no na druhý deň je zase sním. Nemám je to za zlé, veď baby nikdy nevedia čo chcú. Na jej mieste by som si ani ja nevybrala Rena. Na môj vkus bol príliš sukničkár a správal sa ku Calle ako k majetku.



Ostatné postavy, teda členovia svoriek a zopár dospelých Ochrancov, boli celkom príjemne vykreslené. Celé to bolo možno trošku uponáhľané, ale vo mne to zanechalo príjemný pocit. Ak sa vám ešte nezunoval ten istý príbeh stále dookola, len s inými fantasy bytosťami, prečítajte si ho, a nebudete sklamaný. V prípade že sa vám milostné trojuholníky, školské prostredie a slabšie prepracované deje zunovali, tak knihu nechajte ležať v obchode/knižnici. Ja hodnotím štyrmi vločkami.


Astesia

pondelok 9. júla 2012

Sledovať sa nepatrí! časť 3.



„Svojou vlastnou krvou,
volám ťa k sebe.
Nech temnota krásna viac,
vnútri pekla nedrieme.
Moja duša podsvetiu patrí,
už je to tak navždy.
Potrebujem poradiť
a plameňom pohladiť.“

Kľačal na zemi, ruky mal rozpažené a pohľad upieral na oblohu. Hruď sa mu pomaly dvíhala, ako dýchal. Prečo sa nič nedeje? Možno sa mu to nepodarilo. Dúfala som v duchu. Začula som zvuk, akoby sa niečo trhalo. Nachvíľu všetko pohltila temnota. Nestihla som ani žmurknúť a z temnoty vystúpila postava. Pohľad na ňu bol nečakaný. Postava bola celá odetá v bielom. Svetlé vlasy jej siahali na plecia. Vek som nedokázala odhadnúť. Vyzeral možno na tridsať, ale niečo mi vravelo, že pred sebou máme bytosť starú možno aj niekoľko tisíc rokov. Prehovoril sladkým hlasom, a odhalil špicaté zuby.
„Denariel, Denariel,“ pokrútil hlavou „tvoje básne sú vždy dramatické. Vieš že stačí tvoja krv, temná hviezda, pomyslieť na mňa a ja sa ukážem. Čo potrebuješ Denariel?“ Chlapec sa pri zvuku mena jemne mykol.
 „Ešte som si nezvykol na moje skutočné meno. Odmalička som bol vychovávaný ako Jaro. Len nedávno som sa dozvedel, že to bola dokonalá ilúzia. Nechcel som však hovoriť o tom.“ Dal si ruky za chrbát a rozkročil sa. „Neviem ako pokračovať s úlohou. Ešte som nikoho nenašiel. Sám vlastne neviem ako som sa s vami spojil.“
„Musíš byť trpezlivý. Detí démonov je na svete mnoho. Dejiny poznáš a všetok tvoj potenciál je ešte len v plienkach.“ Znudene si začal obzerať nechty. Boli dlhé, špinavé a špicaté. „Nechápem, načo si ma vlastne volal. Vieš všetko čo zatiaľ potrebuješ.“
Začínalo mi byť hrozne horúco. Jazvu na ruke som mala akoby žeravú. Počas môjho vlastného rituálu sa nič neudialo. Zdalo sa mi že som zazrela jemný tieň a to bolo celé. Čo sa odohrávalo pred mojimi očami bolo úplne iné. Ela sa triasla a ja spolu s ňou. Na dlani, ktorou som jej prikrývala ústa, som zacítila jej slzy.
„Ako ich mám spoznať?“ prehovoril chlapec. „Ja som vás vyhľadával, odmalička som cítil že som iný, že nepatrím do tohto sveta. Hľadal som pravdu a privolal vás. Poverili ste ma úlohou priviesť ďalších, ale neviem ich nájsť...“
„Stačilo!“ démon ho umlčal pohybom ruky. „Stále máš v sebe veľa ľudskosti. Neviem- to je najstaršia výhovorka na svete a vymysleli si ju ľudia. Všetko je možné. Znamenia sú všade okolo, ale naše deti ich poriadne nevidia a nechápu. Ľudská rasa ich zaslepila. Si jeden z mála, kto našiel cestu. Pochádzaš z rád bojovníkov! Nech už od teba nikdy nepočujem slovo neviem! Niektorý sú bližšie, ako si myslíš.“ Vyceril zuby v príšernom úsmeve a zmizol v čiernom plameni. Chlapec pred nami padol na kolená a utieral si tvár do trička. Zhasol sviečky a odložil ich. Dýku utrel o kus látky a odložil aj tú. Zdvihol ruksak a odkráčal ďalej do tmy. Nezmohla som sa na slovo a Ela sa nahlas rozvzlykala. Zložila som jej dlaň z úst.
„Domča?“ prehovorila pomaly. „Nechcem veriť tomu čo sme práve videli a počuli. Chcem sa vrátiť o hodinu dopredu a nikdy sem neprísť.“ Vytiahla som z vrecka servítky a podala jej ich. Cez plač jej bolo ledva rozumieť. Vysmrkala sa, no neprestávala plakať.
„Nikomu to nesmieme prezradiť,“ povedala som a postavila sa. „Považovali by nás za šialené.“
„Dodnes som neverila na démonov a vôbec som si nemyslela, že môžu mať deti medzi ľuďmi.“ Zahodila vreckovku a vybrali sme sa domov. Ešte šťastie, že bývame spolu. Bála by som sa ostať sama. Už dlho verím na podobné veci, ale zároveň mám z nich strach. Bolo to len niečo ako koníček. Aj ten rituál keď som sa pokúšala vyvolať démona ja sama, bol veľmi opatrný a nechcela som aby sa niečo stalo. Celú cestu sme boli ticho a tak som mohla uvažovať. Chcela som to všetko poprieť, ale bolo to príliš skutočné. Prišli sme k bytovke.
„Ako sa cítiš?“ opýtala sa ma Ela.
„Zvláštne, bojím sa.“
„Aj ja. Sľúb mi, že o tom nikdy nebudeme hovoriť. Verím že keď sa ráno zobudím, budem mať pocit, že to celé bola len nočná mora.“
„Sľubujem,“ povedala som, ale za chrbtom si prekrížila prsty. Potrebujem odpovede nechcem to nechať len tak, aj keď viem, že by som sa podobnými vecami nemala zaoberať. Vyviezli sme sa výťahom na štvrté poschodie. Siahla som do vrecka vytiahla kľúče a odmokla dvere. Konečne príjemná vôňa nášho jednoizbového bytu. Ela si to namierila po vyzutí rovno do kúpeľne. Prešla som k posteli a začala sa vyzliekať. Keď som prevracala sveter, vypadol z vrecka kúsok červeného papiera. Hľadela som naň hodne dlhú chvíľu. Po chrbte mi behali zimomriavky. Bolo na ňom jediné slovo Tenebrae. 

nedeľa 8. júla 2012

Potřeštěné letní kniho-dumání *2


Máme tu druhú tému z PLK-D. Ten týždeň ale rýchlo ubehol že? Dnes je to téma Z ktorých kníh sa bude najlepšie vyklepávať piesok. Znovu ostanem len pri troch knihách :)



1. Harry Potter od J.K. Rowlingovej.
Prečo si takú hrubú knihu chcem brať na pláž? No predsa aby vydržala počas celej dovolenky :D Že sa mi už do cestovnej tašky nič nezmestí? Ale zmestí! Knihu som mala so sebou na Rodose a piesok sa lepil medzi stránky ako osy na med. Nejaké zrniečka by som určite našla aj dnes, keď by som knihu otvorila a poriadne vyklepala.







2. Súženie od Lauren Kateovej.
Nie, nieje to hlúpy výber knihy na dovolenku. Schorelain je perfektné slnečné miesto. Knihu som čítala na jeseň a cítila som sa ako pri mori. Je však možné, že teplo ktoré som cítila nebolo prostredím, ale Danielom. Na váľanie sa na pláži je ideálna a možno vás miestami aj zamrazí.







3. Krátky druhý život Bree Tannerovej od Stephanie Meyerovej.
Ak vám už v ruksaku neostáva takmer žiadne miesto, ale vy predsa chcete nejakú knihu, vezmite si túto. Je veľmi milá, aj keď má smutný koniec. Jej veľkosť je "kabelková", takže môže byť stále po ruke. Len pozor aby sa vám v piesku nestratila :)






Nakoniec pridávam ešte jednu perličku a to v podobe Kniha z ktorej by som piesok určite nevyklepala.

Navždy od Alyson Noel.
No vážne! Uvažovala by som či ju sama nemám zahrabať, alebo hodiť žralokovi, ktorý prepláva okolo. Možno by tak Ever dostala rozum :D







Astesia


piatok 6. júla 2012

On my wishlist *2


Meme má na svedomí Book Chick City Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Do dnešného wishlistu sa dostáva:

Dôvod: Nie nieje to len preto, že obálka je očarujúca. Knihu som registrovala už skôr a bola som nadšená, keď ju vydali na Slovensku. Aj napriek tomu ju ešte stále nemám prečítanú :/ Často nachádzam výborné ohlasy. Nuž budem si musieť našetriť :)

Astesia

streda 4. júla 2012

Meno vetra

Autor: Patrick Rothfuss
Názov:
Meno vetra
Séria:
Kronika kráľovraha
Diel: Prvý
Počet strán: 639 str.





Slovami sa nedá vyjadriť, aká je tá kniha úžasná. Je to niečo, ako keď chcete svojmu priateľovi povedať, ako veľmi ho milujete, ale slovami nedokážete zachytiť, čo skutočne cítite. Dúfam že to recenziou aspoň priblížim. Svet, ktorý sa podaril vytvoriť Patrickovi Rothfussovy má svoje vlastné pravidlá. Vlastné peniaze aj jazyk, vlastnú mapu a na Zemi by ste ho hľadali márne.

Hrdina Kvothe mal krásne, ale zároveň aj veľmi trpké detstvo. Mať tak jeho rodičov a spoločnosť v ktorej vyrastal. Nie každý sa môže pochváliť že je kočovný umelec a videl kus sveta. Mal svojho vlastného učiteľa a jeho snom bolo dostať sa na univerzitu. Až do jedného dňa . Hrozného dňa, keď sa všetko pokazilo a Kvothe stratil takmer aj sám seba. Pretĺkal sa sám a dostával jednu ranu za druhou. Keďže žiaden stav netrvá dlho prišla zmena. Začal zažívať jedno dobrodružstvo za druhým ale o tom už budete čítať sami.


Čo sa na takej univerzite ktorá je v Kvothe svete študuje? Všeličo! Ale najlepšia je sympatika. Poňatie mágie trošku inak. Hrozne ma bavila. Konečne niečo, čo je aj logicky odôvodnené a nieje to len mávanie rukami alebo prútikom a vykrikovanie zaklínadiel (nič v zlom Harry, vieš že ťa všetci milujeme).  Všetko vo svete je prepojené a treba len nájsť spôsob aby sme to vedeli dať do pohybu.


Kniha ma desí. Nemyslím to tak, že je strašidelná a vlasy sa vám budú na šiji ježiť. Desí ma pre moje osobné dôvody. Chadriánci  sú strašidelný, démonický, ale ja za tým vidím ešte čosi viac. Samotný Kvothe je desivo krásny. Miestami som mala pocit že ho poznám už neskutočne dlho. Ryšavý, odvážny, príťažlivý honiaci sa za tajomstvom. A zároveň naháňajúci dievča. Byť ja na jej mieste, vrhám sa mu stále do náručia a pery neodtrhnem od jeho. Autor ju vykreslil veľmi zdržanlivo.

Viem, viem trepem jedno cez druhé. Neviem na čo by som sa mala zamerať. Viac na príbeh? Viac na moje pocity? Viac na prostredie? Jedným slovom proste DOKONALOSŤ. Nič lepšie som doteraz nečítala. Asi ste veľa z tejto krkolomnej (dá sa to vôbec nazvať recenzia?) recenzie nepochopili. Určite si knihu prečítajte. Na ohodnotenie by som potrebovala celú snehovú chumelicu. No vločiek môžem udeliť maximálne päť J



Astesia

nedeľa 1. júla 2012

Potřeštěné letní kniho-dumání *1

Je to projekt na leto, ktorý si na starosti vzala VeEee. Témy sú vtipné a tak som sa rozhodla že sa zapojím. Veď je leto a niečo osviežujúce vždy príde vhod. Snáď nebude vadiť, keď si ako bloger začiatočník mierne upravím pravidlá. Nebojte sa nič hrozné. Len namiesto piatich kníh budem dávať do rebríčka dávať knihy tri . Prečo len tri? Nemám toho ešte veľa prečítaného, ale aj tak sa chcem zapojiť:)

Téma na dnešný deň je Knihy, ktoré si vezmem k vanilkovej zmrzline. Tak všetci zdvih a ide sa do cukrárne.


1. Záblesk od Alexandry Adornettovej.
Pohľad na obálku mi vždy pripomenie horúce slnečné lúče. K letu samozrejme patrí aj zmrzlina. Pamätáte sa keď Bethany prvý krát ochutnala zmrzlinu? Bolo to geniálne opísané a až vtedy som sa zamyslela nad tým, aká je zmrzlina výnimočná. U mňa je to zmrzlinová jednotka.








2. Zlodejka duší od Kiersten Whiteovej
Kniha je veľmi sladučká. Tiež by som si ju vedela vziať k zmrzline, lenby som si musela dávať pozor aby mi do nej nekvaplo. Vždy keď sa objavilo meno Lorethan prestávala som dýchať. S mojím šťastím by si to tá sladká studená pochúťka na polceste k mojím ústam rozmyslela a kvapla by do knihy.







3. Triaška od Maggie Stiefvaterovej
Vravíte si čože? Veď sa to odohrávalo v zime. No ale to nevadí. Bolo to veľmi pekné a Sam bol romantický. Grace sa pri ňom vždy roztápala (ani ja som od toho nemala ďaleko). Okrem toho zmrzlina sa dá jesť v každom počasí. A tak aj Triaška je vhodná do  akéhokoľvek času aj nečasu.





Toto je moja top trojka k zmrzlinke :) dúfam že ste sa osviežili:) a ešte raz sa ospravedlňujem že kníh nieje päť.

Astesia