Stránky

sobota 29. septembra 2012

Škola Noci1- Označná


Autor: P.C. Castová a Kristin Castová
Názov:
Označená
Séria:
Škola Noci
Diel:
Prvý
Počet strán:
264 str.

Opäť nastáva chvíľa, keď sa chystám vychváliť knihu, ktorú ostatní považujú za katastrofálnu. Vítam vás v Škole Noci a predstavím vám Zoey a jej život v prvej časti mnohodielnej sérii. Vo svete Zoey je upírstvo bežná vec. Majú svoje vlastné školy, pohybujú sa v každých kruhoch spoločnosti a chcú, aby ich ľudia prijali. Ako sa môžete stať upírom? No, musíte mať na to bunky. Súvisí to so zmenou v DNA a keď vás nájde a označí hľadač, ste nútený opustiť všetko čo poznáte a presťahovať sa do najbližšej školy. 




Na označené decká čaká štvorročné štúdium. Po rokoch strávených v škole sa buď premenia na upíra, alebo nezvládnu superzmenu a zomrú. Predmety sú zaujímavé napríklad upírska sociológia, rituály, šerm, jazdectvo na koni... Decká sa potrebujú vzdelať, ale zároveň zostať vo forme. Nesmú lenivieť, chorľavieť, priberať , pretože ak sa to začne, nedovŕšia superzmenu a zomrú.




Zoey pochádza z nepodarenej rodiny a rozumie si len z babičkou. Jej mama sa druhý raz zosobášila a zmenila sa tak, ako to žiadal jej muž. Zoey je rada že bola označená a môže vypadnúť. Upírstvo sa jej začína páčiť a zvyká si na nový život. Vyučovanie je v noci a cez deň študenti aj učitelia spia. Školu ovláda príšerná a dokonalá blondína, ktorá šikanuje študentov a svoj spolok nevedie tak, ako by mala. Zoey sa rozhodne zatrhnúť jej to. Nájde si super kamošov a je konečne šťastná. Je však čudná! Každé označené mláďa ma na čele obrys polmesiaca. Keď prejde superzmenou, tak sa mesiac vyplní a rozvinie sa do tetovania, ktoré zdobí tvár každého upíra. Tento nápad s tetovaniami sa mi veľmi páči. Je to niečo nezvyčajné a krásne. Prečo má však Zoey vyplnené tetovanie? Prečo disponuje mocou živlov? 

Zatiaľ to vyzerá, že kniha je zaujímavá a stojí za prečítanie. Áno je zaujímavá a áno za prečítanie stojí. Ale! Komu je kniha vlastne určená? Deťom určite nie. Je tam opisovaný orálny sex a spomínajú sa aj mnohé iné úchylnosti. Dokonca samotné pitie krvi má sexuálny nádych. Dospelým? Tak na to zabudnite! Kniha je písaná matkou a dcérou a to poznačilo jazyk písania. Je písaná teen štýlom a normálny dospelák tomu na chuť nepríde. Bude sa pozastavovať nad mnohými vecami a tie ostatné nepochopí. Takže ak ste mierne šialený a túžite po nelogickom príbehu plnom mágie a Wicca náboženstva tak si knihu prečítajte. Ak si chcete oddýchnuť a pobaviť sa, tak si knihu prečítajte. Zoey nie je Bella Swanová, ale ani Katniss Everdeenová. Budete ju buď nenávidieť, alebo si na ňu zvyknete.

Čas je zobrazený čudne. Zoey je upír sotva týždeň a už má najlepších priateľov, dokonalého chlapca, prebrala študentský spolok, vytvorila si nepriateľov. To sú veci, ktoré sa dosahujú dlhšie a nie za štyri dni! Škola Noci je šialená, nelogická, vtipná, príliš americká, záhadná a magická. Má svojich obdivovateľov, ale aj čitateľov ktorí ju nenávidia. Školu Noci treba skúsiť, a uvidíte či vás chytí alebo nie. Ak sa vám prvý diel nezapáči, tak si ostatné ani nezháňajte. Ja túto sériu zbožňujem a prvý diel by som pokojne označila piatimi vločkami. To by však bolo prehnané aj na moje pomery.


Astesia


On my wishlist *13


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.


Dnes:

Dôvod: Ďalšia séria, ktorá bude ukončená a ja sa jej už neviem dočkať. Po dočítaní tretieho dielu (dávno a v angličtine) si neviem predstaviť, čo budú rozoberať v záverečnej časti. Očakávam veľa odpovedí a nejaký súboj. Padlí anjeli majú krásne obálky a konečne ma Luce/modelka biele šaty. Mohlo by to zančiť, že všetko dobre dopadne =) 

Astesia

piatok 28. septembra 2012

I can be anyone... *9


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E.
Vyber si knižného hrdinu: hlavná postava, vedľajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.


Včera som akosi nebola na internete, tak pridávam meme dnes :)

Môj dnešný hrdina: Šípková Ruženka

Dôvod: Takže, ona je princezná a ako to už býva, princ sa do nej zamiluje a oslobodí ju. 

Situácia: Každý ju určite poznáte. Milá princezná, ktorá sa pichne a zaspí na dobu určitú, až kým nepríde princ. Bozkom ju preberie a žijú šťastne až do smrti. Dokonalosť.

Moja zmena: Meniť niečo? No, tak to ani náhodou. Veď tá baba prespí polovicu života a potom je šťastná s princom. Šťastie, láska, princ, dostatočný spánok... Hneď by som to s ňou menila.

Astesia

pondelok 24. septembra 2012

Pád


Autor: Lauren Kateová
Názov:
Pád
Séria:
Padlí anjeli
Diel:
Prvý
Počet strán:
304 str.



Pád je klasický príbeh YAF (Young Adult Fantasy). Drží sa scenára, ktorý zaviedla Stephenie Meyerová. Stretnú sa chlapec a dievča. Ona sa hneď zamiluje, on ju odháňa. Ona je človek, on je nadprirodzená bytosť. Medzitým sa objaví ďalšia chlapčenská postava, ktorá bude bojovať o srdce hrdinky.  On sa nevydrží od nej držať ďalej, ona odhalí jeho tajomstvo. Sú osudom stíhaný milenci, čo nemôžu byť spolu, ale veľmi chcú. Ona bude v ohrození života, on ju zachráni. Ako dopadne ich láska, sa bude rozoberať ešte v ďalších troch častiach série.



Pre mňa je však príbeh o Lucinde a Danielovi niečím perfektným. Ich láska je prekliata, a Luce sa každých sedemnásť rokov ocitne v objatí smrti. Zomrie a potom sa opäť narodí na inom mieste. Neostanú jej spomienky na predchádzajúce životy a ani na Daniela. Príbeh sa odohráva na nápravnej škole Meč a Kríž, kde bola Luce poslaná, potom čo bola podozrivá z vraždy. A práve prostredím tejto školy sa kniha odlišuje od klasických miest.




Na škole sú puberťáci, ktorí mali v minulosti opletačky so zákonom. Areál školy pozostáva z niekoľkých budov, kostola a cintorína. Kostol je prestavaný na telocvičňu a nachádza sa v ňom aj plavecký bazén. Budovy sú staré, ošarpané a majú zamrežované okná. Všade vás sledujú kamery, musíte odovzdať svoj mobil, niektoré decká majú na rukách dokonca šokové náramky a keď spravíte priestupok, trest si odpykáte na cintoríne! Atmosféra v knihe ma úplne dostala.



Hlavnú dejovú líniu, som vám priblížila už v prvom odseku. Autorka nám navyše poskytla ešte perfektné vedľajšie postavy, niekoľko vsuviek z náboženstva a ako to už býva zvykom, nezmyselnú smrť. Mnohým z vás sa Luce nebude páčiť. Nedostala do vienka nejaký extra charakter. Je hrozne naivná, dôverčivá, nepozná slovíčko nie a celkovo sa chová dosť hlúpo. Daniel tiež nie je Casanova, ale keď si ho vezmem ako prekliateho chudáčika, tak je to v poriadku.





Knihu odporúčam len takému čitateľovi, ktorý nečaká od knihy nič viac, len príbeh lásky v temnom netypickom prostredí. Ak vám to stačí a chcete si pri čítaní oddýchnuť a pobaviť sa, určite zvoľte Pád. Dalo by sa povedať, že je to jedna z mojich najobľúbenejších kníh, aj keď vlastne ničím extra nevyniká. Päť vločiek =)

Astesia

nedeľa 23. septembra 2012

Sledovať sa nepatrí! Časť 6.


„No konečne!“ skopla som topánky a hodila sa na posteľ.
„Keby si nemala v rozvrhu španielčinu, mohla si tu byť o dve hodiny skôr,“ poznamenala Ela a ani nezdvihla hlavu od notebooku. Natočila som sa k nej a hlavu si podoprela rukou. „Len mi nevrav, že ten hlas čo vychádza z tvojich repráčikov, patrí úúúžasnemu Damonovi,“ zatiahla som a snažila sa dovidieť na monitor.
„Čo tam po ňom,“ mávla rukou „Stefan je krajší.“
Po skončení seriálu bol čas pripraviť sa na večer v meste. Znamenalo to vyžehlenie vlasov, zvýraznenie očí a obliecť sa. Pri pohľade do zrkadla som bola spokojná. Čierne legíny s hviezdičkami, čierna vrstvená sukňa, čierne tričko s bielymi bodkami na ramienka a bunda. Som stelesnená dokonalosť! Samoľúbo som sa usmiala a ešte raz sa prezrela.
„Si mi nevidela červenú čelenku?“ ozvalo sa z kúpeľne.
„Už ti ju nesiem.“ Ela bola už takmer hotová. Úzke biele rifle, červený top a do vlasov si zakladala čelenku, čo som jej priniesla.
„Chceme meškať, alebo prísť včas?“
„Hmm,“ poklepkala som si prstom po brade „tento krát prídeme načas, ale nech si nezvykajú.“
Kým sme prišli k fontáne, bola už takmer tma. Jesenné počasie bolo chladnejšie, ale dalo sa to zvládnuť.
„No takmer ste to nestihli baby.“ Privítal nás Marcel s úsmevom. Vedľa neho už stály dve naše spolužiačky Katka a Klaudia.
„Plán je taký, že najprv pôjdeme tuto neďaleko do jedného baru a potom sa môžeme presunúť trebárs niekam tancovať. Čakajú tam na nás ešte moji kamoši a tešia sa na moje spolužiačky.
Čašník nám priniesol už druhé kolo nápojov (alkoholických samozrejme). Marcelovi kamoši sú veselá kopa. Rozprávali nám zážitky a balili baby, ktoré sa afektovane smiali na ich vtipoch.
„Ja mám nápad,“ ozve sa Klaudia a hnedé oči jej iskria. „Vytvoríme zmiešané dvojice a zahráme si stolný futbal!“
„Nápad pekný, ale chýba nám jeden hráč. Chalani neviete kde je Jaro? Už tu má byť.“ Zamyslel sa Marcel a odpil si z piva.
„No tak ešte počkáme. Ja budem hrať s Marekom a Klaudia môže s Tomášom. Vy dve sa zatiaľ pobite o Marcela.“ Katka sa vyškierala na chalanov. Niekomu sa z vrecka ozvalo zvonenie.
„To je Jaro,“ povedal Marcel a zdvihol.
„Hej sme tu. Čakáme len na teba. Dobre.“ Ukončil hovor a pozrel na nás. „O desať minút je tu, takže vy už môžete hrať.“
„Výborne,“ vyskočila Klaudia a ťahala Mareka k hraciemu stolu. Chvíľu sme ich sledovali, keď sa Marcel postavil a kývol chalanovi, ktorý sa objavil v dverách. Otočila som sa a zabehlo mi víno, ktoré som práve pila. Ela vedľa mňa vytreštila oči a schmatla mi ruku. V jej očiach som jasne čítala čo si myslí. Nemusela mi to ani pošepkať.


Astesia


sobota 22. septembra 2012

On my wishlist *12


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.


Dnes vyberám:

Dôvod: Vidíte tú obálku? No vidíte ju? Jeeeje tá fialová =) Veľmi sa teším na ukončenie série. Som zvedavá ako to celé dopadne. Prvý diel som si kúpila len tak zo zvedavosti a nič od toho nečakala. A nakoniec je to moja obľúbená séria. Štýl Whiteovej mi dokonale sadol. Vtipný a nenútený, proste paráda =)

Astesia


piatok 21. septembra 2012

Punková princezná


Autor: Dominika Ponechalová
Názov:
Punková Princezná
Počet strán:
327 str.

Dominika Ponechalová je slovenská autorka a kniha jej vyšla v roku 2008. Pochádza z Tepličky nad Váhom a kniha je situovaná do okolia jej bydliska a Anglicka, kde jej hlavná hrdinka menom Karolína (Charlotte) trávi prázdniny.




Karolína chodí na gymnázium, žije si svoj vlastný život a okolie je jej ukradnuté. Má svoju obľúbenú hudbu, zopár kamarátok, zbožňované korčule a chalana ktorého nepozná, ale rada po ňom pokukuje na zastávke. Žije s rodičmi a má sestru, ktorá žije v Anglicku. Na prázdniny cestuje ku nej a spozná sa tam s jedným cool punkáčom. On má svoju vlastnú kapelu a prežijú spolu neskutočne veľa dobrodružstiev. No aj Anglicko treba raz opustiť. Po príchode domov je smutná, ale to ešte netuší, čo si pre ňu prichystal osud. Len toľko málinko vám prezradím z obsahu. Keď sa to niekto rozhodne prečítať, nech si to užije plnými dúškami.


Mnohým sa kniha páčiť nebude. Dalo by sa povedať že je skôr určená pre dievčatá tak 15, 16, 17 ročné, ktoré majú rady tvrdšiu hudbu. Mne kniha dokonale sadla, pretože som si pripomenula všetky moje sny a túžby čo som chcela niekedy zažiť a po mnohých ešte stále túžim. Je pekne vidieť ako sa Karolína počas knihy vyvíja, mení a začína si vážiť samu seba. Príde vám nemožné, aby sa baba naučila za jedno leto hrať na gitare? Aby hrala v kapele? Aby prežila fantastické leto po boku vychádzajúcej hviezdy? Ale prosím vás... V niektorej YAF literatúre sa pomaly dobre že nepária anjeli a vlkolaci, tak prečo by si nemohla jedna punková princezná splniť svoje sny a prežiť perfektný život?

A mnohým sa kniha páčiť bude! Poznáte Good Charlote, Simple plan, Blink 182 a kopu ďalších kapiel? Snívate o krásnych chlapcoch s vybíjanými opaskami, farebnými vlasmi, potrhaným oblečením, gitarou cez plece? Občas neviete kde je vaše miesto a okolie vám lezie na nervy a nedá pokoj? Siahnite po tomto príbehu a oddychujte, vychutnávajte, uškŕňajte sa. Jediné čo musím autorke vytknúť je to, že často ukončovala kapitolu v tom najlepšom a hneď sa vrhla do druhého dňa. Síce som si potom mohla domýšľať čo sa asi stalo, ale bolo by lepšie keby nám to oznámila sama autorka.

Obálka knihy je nádherná. Ako sa hovorí “menej je niekedy viac“ a tej babe s chalanom to veľmi pristane. Kniha je môj doteraz nesplnený sen a verím že raz sa k nemu priblížim. Ďakujem Dominike Ponechalovej, že napísala tak krásny príbeh.

Astesia

štvrtok 20. septembra 2012

I can be anyone... *8


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E.
Vyber si knižného hrdinu: hlavná postava, vedľajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.


Môj dnešný hrdina: Charlotte z knihy Punková princezná od Dominiky Ponechalovej


Dôvod: Prežiť leto ako prežila Charlotte v Anglicku! Ach to by bolo! Hudba, chalani, zábava, super sestra, krásne Anglicko. Dostať sa k možnostiam čo sa dostala ona. Tá kniha obasahuje všetky moje sny, ktré si ešte niekedy dúfam splním. 

Situácia: Charlotte je na prázdninách prisestre v Anglicku. Na konci prázdnin sa musí vrátiť domov.

Moja zmena: Ja na jej mieste by som sa nevrátila.Ostala by som žiť v Anglicku so sestrou. Vybavila by som si tam školu. Ďalej chodila s perfektným Davidom a hrala a spievala v ich kapele. Bola by som slávna mala by som toľko možností čo na Slovensku nemám. Ach no... Som vo veľmi povznesenej nálade =) Ale keď ten príbeh je úžasný. 

Astesia

streda 19. septembra 2012

Článoček na stredu *3


Ak nie každú, tak aspoň každú druhú stredu, budem písať rôzne články. Budú to moje postrehy, nápady a myšlienky :)


Tie týždne bežia veľmi rýchlo a ja nikdy nič nestíham. Včera som robila skúšky na vodičák a úspešne som ich zvládla :) Nenormálne sa vytešujem a je to neskutočne dobrý pocit. Ale teraz už k hlavnej téme dnešného Článočku:


Tik-tak, alebo aká je podľa vás znesiteľná doba čakania na knihu?



Každý pozná ten pocit. Na Slovensku je vydaná perfektná kniha, o ktorej ste sa dozvedeli na nejakom blogu a už dávno ju máte vo svojom to-read liste na Goodreads. Zhltnete ju maximálne za nejaké tri dni a potom sa to začne. Šialenstvo, zisťovanie či to má pokračovanie, či je už vydané v zahraničí, či sa vydá u nás a kedy to konečne bude. Niektorí dokonca siahnu po originále, pretože sa nevedia dočkať prekladu.

Šesť mesiacov je myslím tak priemer na čakanie. Pri dlhšom čakaní sa stane, že zabudnem o čom bola predchádzajúca časť/časti. To je dosť zlý prípad, pretože sa do knihy nedokážem vžiť. Musím sa vrátiť k predchádzajúcemu dielu a pri viacdielnych knihách nie je na re-reading čas. Potom mi už len ostáva týranie mojej pamäte, aby som si vôbec spomenula na farbu vlasov hrdinky/hrdinu.


Samozrejme čakanie je normálne. Autor musí knihu najprv napísať a potom zmätky okolo vydania a tak ďalej. Preklad kníh tiež zaberie mnoho času a keď knihu ešte nevydal jej autor, môžeme si aj vlasy vytrhať od nedočkavosti. Najhoršie čo sa môže stať je nasledovné. Po prečítaní knihy XY sa do nej úplne zamilujete, dej sa skončí v tom najnapínavejšom, okolo vás je obkúsaná  kôpka nechtov a vy si želáte pokračovanie. Prejde mnoho času a stále nič. Nakoniec sa dozviete, že ďalšie diely nebudú preložené, pretože o knihu nebol dostatočný záujem a vydavateľstvu sa neoplatí preložiť a vydať pokračovanie.

Koľko ste ochotný čakať na knihu? Máte teraz niečo vyhliadnuté a čakáte kedy sa to konečne dostane do vašich rúk? Ja čakám na slovenský preklad Vampírskej Akadémie a na kopu ďalších kníh. Potrebujem s nejako nasysliť na Nadpozemskú, Mesto Kostí a Rezistenciu. Potom budem na pár týždňov opäť spokojná. =)

Astesia

sobota 15. septembra 2012

On my wishlist *11


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Pre dnešok:

Dôvod: Dopočula som sa, že Enja píše veľmi pekné príbehy. Chcela by som nejakú z jej kníh skúsiť. A najlepšie bude začať s takým príbehom, ktorý mi už len podľa názvu bude srdcu blízky. Čítali ste to už niekto? Ak áno, tak sa podeľte o vaše pocity =)

Astesia

štvrtok 13. septembra 2012

I can be anyone... *7


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E.
Vyber si knižného hrdinu: hlavná postava, vedľajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.


Už ste čítali meme u E_V_E? Nie? Tak sa zbehnite mrknúť, koho dnes prefackala.

Môj dnešný hrdina: Nick/Sarius z knihy Erebos od U. Poznanski

Dôvod: Nemám poriadne čas na svoju obľúbenú počítačovú hru a tak som si spomenula na Nicka a jeho Sariusa, ako sa ocitli v perfektnej, ale zvrátenej hre. Bola neskutočne prepracovaná a skúsila by som si ju.

Situácia: Nickovi sa páči jedna spolužiačka, ktorá však o Erebos nemá záujem a poriadne ani nevie, čo to je. Pokúsil sa ju zlákať do hry, ale neúspešne. 

Moja zmena: Bola by som neoblomná a dotlačila ju do toho! Je to tak perfektné a prepracované, že by som porušila pravidlá a všetko prezradila tej babe. Síce by som riskovala, že sa stane závislou, ale stálo by to za to, aby si aspoň vytvorila postavu a prešla pár krokov vo svete Erebosu.

Astesia


utorok 11. septembra 2012

Zásielka dorazila+malý oznam

Určite ste už počuli o zľavách na bux.sk. Kto ešte nepočul, tak nech si uteká niečo objednať. Ja som sa o tej perfektnej zľave dozvedela od E_V_E. Akurát nedávno sa pýtala Judit na svojej FB stránke, že akú knihu ste naposledy vybrali zo schránky a ja som na to napísala že si knihy neobjednávam. No neodolala som a ešte v ten istý večer som si objednala knihy z bux.sk. A poviem vám, je to parádny pocit, keď dostanete zásielku =)

A takto vyzeral obsah zásielky:

Tá vôňa, ktorú som zavoňala po rozbalení, bola neskutočne lákavá. Dokonalý pár som chcela mať už veľmi dávno, ale opaltilo sa vydržať a získať ho v dokonalej zľave. Inkarceron ma tak isto zaujal dávnejšie, takže keď som knihy uvidela v ponuke, tak som neváhala a hneď ich objednala.

A teraz k oznamu. O týždeň ma čakajú skúšky a keď ich zvládnem, bude zo mňa šofér =) Takže na blogu toho veľa nečakajte, pretože ma čaká učenie. Budúci utorok si na mňa spomente a držte mi palce. Snáď nikoho nezrazím a budem mať v peňaženke o jednu kartičku viac.

Astesia

sobota 8. septembra 2012

On my wishlist *10


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Dnes:

Dôvod: Potrebuje to vlastne nejaký? Veď sú tam víly a tie ja odmalička zbožňujem :) Ale stále som nenašla odvahu kúpiť si tú knihu. Sú na ňu všeliake názory a som zvedavá, ako sa zapáči/nezapáči mne.

Astesia

štvrtok 6. septembra 2012

Sledovať sa nepatrí! Časť 5.

Ospravedlňujem sa, že to s písaním tak viazne. Inšpiráciou pre príbeh mi totiž niekto bol a ten niekto sa po siedmich rokoch priateľstva rozhodol prerušiť so mnou všetky kontakty. Čiastočne si za to môžem sama, ale na vine sú vždy obe strany. Nebojte sa však, príbeh bude pokračovať ;)


Zaujali sme svoje miesta a nudná dvojhodinová prednáška sa mohla začať. Zajacová sa prehrabávala v papieroch a chystala sa skontrolovať dochádzku.
„Keďže ste ma minule oklamali, a podpísaných na prezenčnom papieri bolo viac študentov, dnes sa mi po jednom prihlásite. No nezazerajte na mňa. Je to len vaša chyba a moja prezieravosť, že som si vás spočítala.“ Zajacová si nás po jednom prezerala a začala vyvolávať mená.
„Hej, cítiš sa už lepšie? Pred učebňou si vyzerala mdlo,“ naklonila sa ku mne Ela.
„To nič,“ odpovedala som.
„Huťanová Eliška.“
„Tu som,“ Ela zdvihla ruku, aby dala o sebe vedieť.
„Aj  ja sa cítim zvláštne,“ pokračovala Ela v rozhovore. „Nedokážem si spomenúť na včerajšok a to som vôbec nepila, prisahám!“
„Nechaj to už tak, ja mám tiež okno a asi sa nedialo nič dôležité, inak by som si to určite pamätala.“ Zahľadela som sa na Zajacovú, ktorá práve dokontrolovala dochádzku, a mňa neprečítala. Vzdychla som si a zdvihla ruku.
„Prepáčte, ale mňa ste nečítala.“
„Meno!“ Prebodla ma zajačica pohľadom.
„Dominika Adamová.“
„Ach áno, prehliadla som vás prepáčte,“ pozrela mojím smerom a k menu na papieri si urobila bodku.
„Takže dnešnú dvojhodinovku budeme venovať...“ monotónny hlas sa niesol učebňou a ja som prestala počúvať. Nebola som v stave sústrediť sa. Otvorila som si zošit a vybrala ceruzku. Ela vedľa mňa si už robila poznámky. Aspoň jedna z nás ich bude mať. Vzdychla som si a začala kresliť. Potrebovala som nachvíľku vypnúť a kreslenie je vždy moja najlepšia voľba. Mala som zvláštny pocit. Dal by sa opísať, ako čudné zvieranie v hrudníku. Nezažila som ho už veľmi dlho. Ešte prednedávnom som sa venovala nadprirodzenu a čiernej mágii. Vlastne nedá sa povedať že som sa tomu venovala. Proste som vyhľadávala rôzne články o rituáloch, zaklínadlách, nadprirodzených bytostiach a tak podobne. Nikto o tom nevedel. Snažila som sa aspoň zazrieť ducha, alebo auru, no všetky pokusy boli neúspešné. Až nedávno sa mi stalo niečo čudné. Možno to bol len sen, ale na sen bol až príliš skutočný. Cítila som každý dotyk, každý pocit, každú vôňu. Snívalo sa mi, že sa mi v izbe zjavila nejaká osoba. Postavila som sa a prebehla k nej bola hrozná tma a nevidela som postave do tváre. Prehovorila však mužským hlasom. „Čakal som na teba. Čoskoro sa uvidíme.“ Potom vystrel ruku a prešiel mi ňou po líci, zastrčil mi prameň tmavých vlasov za ucho a zmizol. Bol to len okamih, ale veľmi živý. Stále keď zavriem oči, cítim dotyk jeho prstov na mojom líci a jeho dych vo vlasoch. Vtedy som prestala vyhľadávať nadprirodzeno a zlo. Sama neviem čo bolo hlavným dôvodom, no zrazu som nepociťovala potrebu pátrať po... Démonoch? Anjeloch? Čo som vlastne chcela zistiť? Teraz mi to príde šialené a nerozumné. Bum! Na lavici predo mnou pristál pár rúk a vytrhol ma z myšlienok.
„Bože Domča, opäť depresívna nálada?“ Zdvihla som hlavu a uvidela pri lavici stáť spolužiaka Marcela. Hodila som rýchly pohľad na Elu, ktorá bola v tvári celá červená. Vždy sa jej to stávalo keď sa objavil Marcel. Veľmi sa jej páčil, ale ona jemu nie.
„Prečo depresívna?“ opýtala som sa.
„To sa ma vážne pýtaš?“ nadvihol obočie a prekrížil si ruky na hrudi. „Pozri sa na obrázok, ktorý si nakreslila. Chlapec stojaci na cintoríne a s dýkou v ruke nie je práve najpozitívnejšia kresba.“
„Ach to nič,“ mávla som rukou „ani som si poriadne neuvedomila čo kreslím.“ Hodila som zošit do kabelky a povedala si, že si to doma musím obzrieť. Opäť som kreslila bez toho aby som uvažovala.
„Nie som tu však kvôli tvojmu kresliarskemu talentu. Obe vás pozývam večer do mesta.“ Striedavo hľadel na mňa a na Elu.
„Jasné že pôjdeme,“ pípla kamarátka vedľa mňa.
„Výborne, tak sa stretneme o siedmej pri fontáne v centre mesta.“ Zakýval nám na pozdrav a odkráčal. My sme sa postavili a predierali sa školou na ďalšiu prednášku. Svoju hlavu som zamestnávala vytváraním toho správneho oblečenia na večer. Marcel a  jeho partia rovná sa kopa krásnych chalanov (samozrejme aj dievčat) a skvelá zábava. Celé moje vnútro tancovalo.

Astesia


I can be anyone...*6


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E.
Vyber si knižného hrdinu: hlavná postava, vedľajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.


Vitajte, vitajte. Dnes máme šieste pokračovanie meme I can be anyone. Verím, že sa vám páči a ste zvedaví, koho vyberiem dnes. Zatial som nepostrehla, že by sa do meme niekto pridal, tak to stále ostáva len na mne a E_V_E  :)

Môj dnešný hrdina: Evie z knihy Zlodejka duší od Kiersten White.

Dôvod: Nechápem, prečo mato nenapadlo už skôr. Evie som si zamilovala hneď na prvých stránkach prvého dielu. Nieje to až taká ufňukaná hrdinka, ale zase nieje ani príliš priebojná. Je to proste pobláznená teenagerka. Dokonale sa s ňou dokážem stotožniť a je dokonca aj trošku šmatlavá (rozumej nešikovná) ako ja.

Situácia: Evie sa počas svojej práce a dobrodružstiev, dostáva do ríše víl. Je jej ponúknuté vílie jedlo, ale ona ho odmieta a neochutná. Keď totiž raz ochutnáte jedlo víl, nijaké iné na svete vás nenasíti a budete sa musieť do ríše stále vracať.

Moja zmena: Predpokladám že šikovný už tušia, čo idem zmeniť. Ochutnala by som vílie jedlo! Bola by som hrozne zvedavá, ako to chutí a aspoň by som mala dôvod stále sa k vílam vracať. A keby ma tam uniesol taký úžasný víliak, ktorý tam zobral Evie, neváhala by som a kľudne mu vyjedla aj celú chladničku, len aby som mohla ostať sním.

obrázok z fanpop.com

Astesia

pondelok 3. septembra 2012

Erebos

Odchádzam na pár dní preč, ale aby mali zablúdenci čo čítať, pridávam jednu bleskovú recenziu :)

Autor: Ursula Poznanski
Názov:
Erebos - Hra ktorá zabíja
Počet strán:
328 str.


Ako prvé ma potešilo, že kniha je jednodielna. Do jej 328 strán vošlo všetko podstatné. Občas sú tie siahodlhé série otravné. Dej sa odohráva v Londýne a ja to mesto zbožňujem. Hlavný hrdina sa volá Nick a jeho meno je natoľko sympatické, ako on sám. Na jeho škole sa deje zvláštna vec. Žiaci si medzi sebou posúvajú nejaké DVD, robia okolo toho hrozné tajnosti a dokonca sa menia aj povahovo. Keď sa DVD dostane k Nickovi, konečne zistí, prečo sú v poslednom čase jeho spolužiaci zvláštny.

Za všetkým je hra zvaná Erebos. Zo začiatku neškodná a zdĺhavá, ale potom rýchla a pútavá. Ako to že hra o každom vie? Ako môže poznať vaše tajomstvá? Prečo sa mnohé úlohy plnia v realite? Ktorý svet je vlastne skutočný? Kniha je písaná raz z pohľadu Nicka, a raz z pohľadu jeho hernej postavy, ktorá má meno Sarius. Je pekne vidieť, ako sa aj Nick začína meniť. Častejšie uvažuje ako Sarius, a nie ako on sám. Vynecháva školu, tréningy, rodičom tvrdí že sa do noci učí, ale pritom stále trčí vo virtuálnom svete.


V Erebose máte len jeden život. Keď zomriete, hra sa skončí. Hra má prísne pravidlá a ak ich porušíte, dobrodružstvo sa skončí. Odmeny sú veľmi lákavé, získanie ďalších úrovní takisto a dostať sa k elitnej skupine hráčov je to najlepšie, čo vás môže stretnúť.Bála som sa, že Nickov pobyt v svete Erebosu nepotrvá dlho. Samozrejme sa aj skončil, ale to vôbec neprekážalo, lebo si k hre našiel cestu iným spôsobom. Opäť sa vrátil medzi ľudí a začal pátrať, kto to má celé vlastne na svedomí. Čo by to bolo za knihu pre mladých, keby tam nebola dávka lásky? Veru a ani tu nechýba. Nickovi pomáha jeho priateľka Emily a pomaly zisťujú, kto a prečo to celé zosnoval.

Čítanie som si veľmi užívala. Keďže som hráč a fanúšik hry World of Warcraft, dokázala som sa bez problémov stotožniť s Nickom a vžiť sa do deja. Boje som si vychutnávala a keď niekto Nicka vyrušil, zúrila som spolu sním. Koniec knihy ma úplne dostal. Nielenže bol akčný, ale bolo aj krásne poukázané na to, čo sa vám môže stať, ak prepadnete závislosti a stratíte realitu. Hodnotím piatimi vločkami. 

Astesia


sobota 1. septembra 2012

On my wishlist *9



Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Dnes: 

Dôvod: Myslím, že po včerajšom článku nieste mojím výberom vôbec prekvapený. Áno potrebujem dávku Zoey a jej hlúposti. Už sa neviem dočkať ako sa príbeh opäť umelo predĺži. Ale teším sa na vedľajšie postavy. Myslím to vážne! Rephaim, Stewie Rae, Stark... Samozrejme vás budem informovať, ako sa mi kniha páčila/nepáčila.


Nemôžem si pomôcť, ale ten knižný trailer je úchvatný =)

Astesia