Stránky

štvrtok 29. novembra 2012

Na krídlach fantázie *5

Rozhodla som sa zapojiť do jesenného špeciálu, ktorý si pre nás pripravila Syki.
Prišiel čas na posledný a najobľúbenejší svet =)

Si čarodejník Harry...


Obrovské ĎAKUJEM patrí Rowlingovej! Za to, že moje detstvo spravila zaujímavejším, za to, že mi ukázala aký je rozdiel medzi dobrom a zlom, ďalej za to, že dala postavám vlastnosti, ktoré sa aj na mňa nalepili a vlastne ďakujem, že ma vychovala.


Keď som prvýkrát počula o Rokforte, mala som približne 9 alebo 10 rokov. V televízore chodili samé reklamy na film Harry Potter a Kameň mudrcov. Nevedela som čo to je a dosť mi to prekážalo, pretože to na mňa pozeralo z každého rohu. No ale stalo sa to, že jedného dňa mi ocino povedal, že mám s ním ísť do kina. Tak sme tam šli a ja som ostala s otvorenými ústami. Spomínam si, že mi bolo hrozne treba na záchod, ale vydržala som do konca filmu.

Pár dní potom som bola u susedy a ona mala položenú na poličke knihu. Už vtedy som knihy čítala a tak som si povedala, že to vyskúšam. Požičala som si ju a doma skrývala, aby o nej rodičia nevedeli. Samozrejme na to prišli, ale nič nepovedali. Knihu som rýchlo prečítala, a chcela som ďalšiu. Nikto ich však nemal kúpené a tak som napísala list Ježiškovi. Ten rok ma pod stromčekom čakali prvé tri knihy. Zhltla som ich rýchlo a tak sa začalo veľké čakanie na ostatné diely.

Čarodejnícky svet ma úplne očaril! V jedenástich som dúfala, že mi príde list, ale nič sa nestalo. Veľakrát sa mi snívalo, že chodím na Rokfort, viem čarovať, mám super kamarátov a som šťastná. Dve moje kamošky boli potteromaniačky a často sme sa hrávali, že tam študujeme a naháňa nás Temný pán. Bolo to perfektné! Naša fantázia nemala hranice, ale problém bol, že sme boli tri a jedna bola ako Hermiona a druhá bola Giny. Ja som sa hnevala, lebo mi už nikto neostal. Vtedy sme nevedeli, že bude aj nejaká Luna a tak vymysleli, že ja budem ako Harryho sestra. Bolo to perfektné a dosť sme sa na tom nasmiali.


Knihy mi dali ozaj mnoho. Naučila som sa vážiť si rodinu a priateľov. Byť k ľuďom milšia a celkovo sa pozerať na svet inak. Najviac som zbožňovala Vianoce na Rokforte! To boli neskutočne nádherné chvíle a ten zasnežený Rokfort a darčeky, dobrodružstvá, zábava... no nedokážem to poriadne vyjadriť. Tento svet znamená pre mňa veľmi veľa. Mojou najobľúbenejšou rodinou je rodina Waeslyovcov. Neuveriteľne silné charaktery plné lásky! Zbožňovala som takmer každú postavu. Každá bola iná každá ma naučila niečo nové. Aj záporné postavy mali svoj štýl. Draco Malfoy bude navždy moja platonická láska. Bol krutý, ale keď som sa nakoniec dozvedela, že to čo robil, robil pre svoju rodinu, tak som ostala užasnutá. Keby som mala každej postave venovať aspoň jednu vetu, tak by ste to asi ani nedočítali do konca


Je to najkrajší svet o akom som doteraz čítala! Nikdy neoľutujem že mám knihy doma. Stále voňajú rovnako a ich obaly sú celkom poničené. Prečítané boli každá jedna mnohokrát. Najobľúbenejšia je Harry Potter a Polovičný princ, lebo tam aj Draco dostal veľa priestoru a v porovnaní s ostatnými bola temnejšia. Pátranie v mysľomise sa mi neskutočne páči. Kto by nechcel nazrieť do minulosti prostredníctvom spomienok iných? S Harrym som si toho užila veľmi veľa a som vďačná, že som mala možnosť zaobstarať si knihy. V ich stránkach sa skrývajú aj mnohé slzy, ktoré sa mi vykotúľali z očí...

A ešte taká pikoška na koniec. Viete kto je Astesia? Teda myslím odkiaľ mám to meno. Raz keď som blúdila po internete, bolo to už veľmi dávno, tak som sa preklikala na autorkinu  stránku a našla tam niečo ako obrovský knižný rodokmeň. No a pri mene Draco Malfoy bolo napísané meno Astesia (aspoň myslím, pretože to bolo naškrabané ručne a aj keď som to prečítala zle, tak mi to nevadí lebo to meno je nádherné). Zapáčilo sa mi a začala som ho používať úplne všade. A tak som sa stala niečo ako manželka Draca Malfoy (samozrejme len v mojej mysli), ale nebojte sa nerobím si na neho žiadne nároky a tak ho zbožňujte aj VY!

Ďakujem, že som mohla spoznať tento svet!



Astesia



I can be anyone... *16


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E. dľajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.


Môj dnešný hrdina: Trish z Divergencie od Veronici Roth

Dôvod: Trish je jedna z najsilnejších hrdiniek, s akými som sa doteraz stretla. Je odvážna, ale zároveň ju zožierajú staré pravidlá a vnútorné myšlienkové pochody. Práve mám re-reading Divergencie a musím povedať, že mi to dosť pomáha v mojom momentálnom duševnom rozpoložení.

Situácia: Dnes to vezmem z inej strany. Situácie, do ktorých sa Trish dostáva sú mnohokrát náročné. Nie fyzicky, ale ide o psychku. Chcela by som mať teraz jej silu! Chcela by som byť ako ona. Nebudem tentokrát nič meniť a ani opisovať konkrétnu situáciu. Teraz by som proste potrebovala byť Trish. A mať tak ešte pri sebe chlapca ako je Štyri (Tobias) ktorý by mi pomáhal a podporoval ma, tak by som bola šťastná =)

Astesia


streda 28. novembra 2012

30 Day Book Challenge *15

Meme od Kacennnka. Keždý deň iná kniha, každý deň sa o mne dozviete niečo viac =)

Deň 15. - Prvá kniha, ktorú si prečítala ako dieťa

Na rozprávkové knihy si nespomeniem, ale určite to bolo niečo so zančkou Disney. Ale veim, na ktorej sérii som vyrástla. Svoje detské chvílky som strávila s tromi chlapcami. Volajú sa Jupiter, Peter a Bob. Viete o čo ide? Sú to knihy zo série Traja pátrači. Prečítala som ich veľmi veľa, a rada na ne spomínam. Vždy som si zamestnávala hlavu záhadami a snažila sa ich vyriešiť rýchlejšie ako chlapci. Niekedy sa mi to podarilo a niekedy nie. Čítali ste niektorú? Páčila sa vám? =)

A táto sa mi dostala do rúk ako prvá. Je to ešte staré vydanie a pri čítaní som mnohokrát zatajovala dych. Záhady som si neskutočne obľúbila a aj teraz by som sa rada do jednej začítala.


Astesia



utorok 27. novembra 2012

30 Day Book Challenge *14

Meme od Kacennnka. Keždý deň iná kniha, každý deň sa o mne dozviete niečo viac =)

Deň 14. - Kniha, ktorej hlavného hrdninu by si si chcela vziať



Vitajte pri pokračovaní 30 “pridaj si ma keď budeš mať čas“  book challenge. Och sladký chlapci z kníh. Je ich toľko veľa, že neviem koho by som si vzala, ale určite sa k tomu behom písania dopracujem. Takže takto, určite by som chodila s Dracom Malfoyom bol by to krásny, dlhý a zaujímaví vzťah, ale rozišli by sme sa lebo by nám to po čase prestalo klapať.  Moje zlomené srdce by začal utešovať Jace Wayland spolu s Tobiasom (Štyri z Divergencie) ja by som s nimi poflirtovala a posunula sa ďalej. Zasnúbila by som sa s Kvothem (čarovný chlapec z knihy Meno vetra), ale ten by ma opustil pretože by mi nerozumel. Ďalší flirt by som prežila s Rephaimom (chlapec zo Školy Noci), ale ani ten by nikam neviedol. A tak by ma zničenú po dlhšej dobe konečne našiel Ky (áno to je ten z Dokonalého páru) zasnúbili by sme sa a po čase vzali a mali by sme krásne deti. Vzťah by bol romantický, živý, mali by sme kopu spoločného a vedľa seba zostarli =)

Pridaná fotka je z VD ale ten chalan je neskutočne sexi, ale kľudne by tak mohol vyzerať aj Ky!


Astesia



nedeľa 25. novembra 2012

Príšera od susedov


Autor: Lisi Harrisonová
Názov:
Príšera od susedov
Séria:
Stredná Strašidelná (Monster High)
Diel:
Druhý
Počet strán:
232 str.



Príbeh druhej časti začína presne tam, kde sa skončila tá prvá. Raritný sú ohrozený a obyčajský si myslia, že sú ohrozený tiež. Je treba vymyslieť, ako vykorčuľovať zo zložitej situácie ktorá nastala po nevydarenom plese príšer. Podarí sa príšerkám zapadnúť, alebo sa budú naďalej skrývať? Môže hŕstka teenagerských strašidiel zmeniť ľudí?


Myslím že už vám je jasné nakoľko som infantilná a tak nebudete prekvapený, že som sa do tejto monštruóznej séria zamilovala. Veď a prečo nie? Je to vtipné, svieže, milé a hlavne je to pre dnešné decká veľmi poučné. Bolo tam písané o dobrých aj zlých ľudských vlastnostiach, že s klamstvom sa ďaleko zájsť nedá, že odsudzovať ľudí len na základe vzhľadu a predsudkov je hlúposť, že najlepšie kamarátky neznamenajú všetko a samozrejme čo v rozprávkach nesmie chýbať, že pravda a láska sú najcennejšie.

Kým v prvej knihe sa striedali ako hlavné postavy Frankie a Melody, tak v tejto sa pridala aj tretia postava. Dievčina menom Cleo, ktorá má korene v dávnom Egypte. Jej správanie je nepekné a tvári sa akoby jej patril svet, no za jej tvrdou maskou sa skrýva jemná, láskavá a romantická povaha. Všetky postavy sa vyvíjajú a učia sa na svojich chybách, keď pripravujú plán, ktorý by mal konečne raritných ukázať svetu v ich kráse. Je to sprevádzané mnohými komplikáciami, ale aj vtipnými udalosťami a dokonca aj niektorý obyčajský zistia, že vlastne obyčajský nie sú.

Jediné čo sa mi nepáči, je to, ako sú v rozprávke a na obrázkoch tie dievčatá nakreslené. Prídu mi neskutočne vychudnuté a príliš zmaľované. Čiže keď si z nich deti budú brať vzor, tak budú vyzerať no... povedzme neprirodzene svojmu veku. Ale myšlienky to má vážne pekné. Hodnotenie je päť vločkové ja som si čítanie neskutočne užila a mnohé hlášky vážne stoja za to! Dúfam že pokračovania sa dočkám rýchlo.

Astesia

sobota 24. novembra 2012

On my wishlist *21


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.


Dnes:

Dôvod: Sériu som si veľmi obľúbila a tak sa neskutočne teším na tretie pokračovanie. Približne viem, že o čom má byť a tak sa teším ešte o to viac =) Laurel je príjemná hrdinka. A Tamani je zlatíčko =)

Astesia

piatok 23. novembra 2012

Na krídlach fantázie *4

Rozhodla som sa zapojiť do jesenného špeciálu, ktorý si pre nás pripravila Syki.
Opäť som to nestihla pridať v štvrtok, ale až dnes. Neviem, či ste si všimli, že som si našla systém a podľa toho povyberala svety. Najprv to bol obľúbený svet z detstva, nasledoval obľúbený úpírsky svet, potom to bol svet ktorý ma rozosmial. Dnes si dáme jednu dystópiu a budúci týždeň to bude najobľúbenejší svet zo všetkých.

Naplánujú dokonalý život



Rozmýšľala som, že ktorý dystopický svet vyberiem. Do finálneho súboju sa dostala Divergencia a Dokonalý pár. Zvíťazil svet ovládaný funkcionármi. V každej dystópii je hlavný cieľ vyšších mocností rovnaký. Vymyslieť pravidlá a ovládnuť ľudské životy tak, aby ľudia uverili, že nikdy predtým sa nežilo lepšie a ich život je takmer nádherná utópia. Chcú tak predísť nepokojom, vzburám a samozrejme vojnám. Keď ľuďom vezmeme všetko, vrátime im niečo a navykladáme sladké lži, tak nás budú milovať. 

Svet v ktorom žije Cassia ovládajú ľudia, ktorý si hovoria funkcionári. Rozhodli sa, čo je pre ľudí dobré a čo nie. Vybrali sto malieb, piesní a básní, ktoré sú pre ľudí vhodné. Keď dovŕšite určitý vek a budete chcieť, tak vám nájdu dokonalého partnera do ktorého sa určite zamilujete a prežijete spolu dlhý a krásny život. Práca taktiež nie je problém, pretože oni už vedia, že čo je pre vás najlepšie. Monitorujú sny ostatných, aby vedeli ako sa cítia. Existuje mnoho provincií, ale ľudia z jednej poriadne nevedia, ako sa žije v tej druhej. Predpokladajú že všade je to rovnaké. Veď systém funkcionárov je dokonalý a život je tak ľahší.


Tak a je čas otvoriť oči a nazrieť do reality. Ten život je zvrátený, je bez slobody, všetko je manipulované a ako náhle má niekto niečo proti, tak ho odstránia. Každý jeden dystopický svet je krutý. Ich počet v posledných rokoch prudko narastá. Ľudí zrejme baví čítať o utrpení a zlom živote iných, ale keby mali v takom svete žiť, neviem či by boli spokojný. Mňa tie príbehy bavia, pretože to je zároveň aj o tom, kam až ľudstvo môže dospieť. Sme rasa ktorá nemá nikdy dosť a stále chce vlastniť a ovládať čo najväčšiu časť sveta.


Dokonalý pár je moja obľúbená kniha. Či už pre stvorený svet, alebo pre hlavné postavy. Zarazil ma v nej fakt, že ľudia nevedeli písať a písané písmo sa im ťažšie čítalo. Písali len na prístrojoch a nemali ani žiadne perá. Je to len drobnosť, ale ja si svoj bežný deň bez pera či ceruzky neviem predstaviť. Po jednej strane je možno dobré, že ľudia majú istoty a nemusia sa báť zlého života... No mne by chýbala sloboda, voľný pohyb, cestovanie, spoznávanie nového. Mnohé postavy v tejto knihe nežijú, ale len existujú.

Takže čo si myslíte? Chceli by ste skúsiť život v dystopickom svete? Čo myslíte, prežili by ste?  

Astesia


utorok 20. novembra 2012

Kúzla

Autor: Aprilynne Pikeová
Názov:
Kúzla
Séria:
Krídla
Diel:
Druhý
Počet strán:
360 str.


Na druhé pokračovanie série Krídla, ktorá rozpráva príbeh o dievčati menom Laurel (áno to je tá víla, ktorej na chrbte rozkvitne vždy na jeseň kvet) som sa veľmi tešila. Prvá časť bola neuveriteľne rozprávková a krásna. Druhá časť bola neuveriteľne rozprávková, nádherná, napínavá, plná lásky a krásnych miest. Neodohrávala sa len v ľudskom svete, ale aj vo svete víl, ktoré sa volá Avalon.

Avalon bol prenádherne opísaný. Na to miesto by som sa presťahovala a ostala tam žiť navždy. Aj Laurel sa tam páčilo, len nedokázala pochopiť hierarchiu víl. Jarné víly s najnižším postavením a zimné víly s najvyšším. Platia tam rôzne pravidlá, a Laurel sa s nimi nevedela stotožniť. Je jesenná víla a do Avalonu sa prišla naučiť, čo taká jesenná víla vlastne dokáže. Študovala tam celé prázdniny a potom sa vrátila späť do ľudského sveta a do Davidovho náručia.


V knihe sa rozoberal aj jej vzťah medzi dvoma chlapcami (David a Tamani) a  jej rozhodnutie bolo tentoraz celkom múdre. Aj keď si myslím, že víla patrí do iného sveta ako ľudia, ale potom by vlastne kniha nebola o tom, o čom je. Pribudla nám jedna nová postava menom Klea, o ktorej nikto nič nevie a Laurel jej neverí. Dej sa raz odohráva v Avalone a raz v ľudskom svete. Ja som si Avalon neskutočne užívala a vždy som čakala, kedy sa tam Laurel znovu vráti. Scény mimo kúzelnej krajiny neboli nudné a záver bol akčný.

Trolovia chcú stále získať bránu a tak isto si želajú aj Laurelinu smrť. Dlho sa ukrývali, a pripravovali sa na organizovaný útok. Páčilo sa mi, že sa tam nebojovalo len čarami, ale hlavnú úlohu zohrali v útoku zbrane, čím pridali príbehu na akčnosti. Na konci som zatajovala dych a čakala, čo sa stane. Autorka si pre nás pripravila bravúrny záver a zároveň nás navnadila na tretie pokračovanie tejto rozprávkovej série.

Perfektný príbeh! Pocity ktoré vo mne vyvolával Avalon sa nedajú len tak opísať. Pôsobilo to na mňa čarovne a upokojujúco. Séria sa šplhá na môj rebríček najobľúbenejších príbehov. Odporúčam ju prečítať každému (samozrejme najprv si prečítajte prvú časť), pretože pri knihe sa dá dokonale oddýchnuť, ale zároveň aj zadržať dych.

Astesia



nedeľa 18. novembra 2012

30 Day Book Challenge *13

Meme od Kacennnka. Keždý deň iná kniha, každý deň sa o mne dozviete niečo viac =)


Deň 13. - Kniha, v ktorej ti je hlavná hrdinka najviac podobná.


Tak toto viem hneď a nemusím ani veľa uvažovať. Aj keď to nie je žiadna super hrdinka, ale skôr stratené dievča... Najviac mi je podobná Lena Duchannesová z knihy Nádherné tvory. Pri čítaní som si niekedy myslela, že ma autorky poznajú. Vyzerá ako ja, správa sa ako ja, aj situácie do ktorých sa dostala, riešila presne tak, ako by som to riešila ja. Ešte aj k tomu chlapcovi sa správala tak, ako sa ja správam k svojmu chalanovi. Jediný rozdiel medzi ňou a mnou je v tom, že ja nemám žiadne bosorácke schopnosti (možno som ich len zatiaľ neobjavila) a moji predkovia nepochádzajú z dlhej rady čarodejníkov. Lena je hrdinka, ktorá mi je najviac podobná.
Keď ste ešte nevideli trailer, tak si ho pozrite teraz :) Nevyzerá to najhoršie, ale ani najlepšie. Len herecké obsadenie som si predstavovala inak... Ten chlapec sa mi nepáči.

Astesia


On my wishlist *20


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Tentokrát som si nechala wishlist na nedelu. Včera som totiž prespala celý deň =) Bola som priateľovi na stužkovej.

Dnes:

Dôvod: Pozrela som sa na poličku, a zbadala tam Pascu. Tak som si povedala: Je čas zohnať si Horúčku! Veľmi som na pokračovanie zvedavá. Prvá kniha mi neuveriteľne sadla =)

Astesia

štvrtok 15. novembra 2012

Na krídlach fantázie *3

Rozhodla som sa zapojiť do jesenného špeciálu, ktorý si pre nás pripravila Syki. Vždy vo štvrtok, počas celého novembra, budem predstavovať svoje obľúbené fantasy svety. Dnes je to svet jednoduchý a vtipný. Mám nejakú zaujímavú náladu aj na moje pomery...


Smiem strašiť?


Predpokladám, že moju recenziu na knihu Stredná strašidelná (Monster High) ste už čítali. Keď áno, tak viete ako mi učarovala a keď nie, tak sa teraz niečo dozviete o svete, kde žijú príšery spolu s obyčajskými deckami. Autorka vlastne urobila len to, že do nášho sveta priniesla príšerky. Deti rôznych monštier sa stretli v jednom meste a tam sa skrývajú pred ľuďmi. Týmto ťahom urobila z obyčajného neobyčajné a mne neskutočne učarovala.

Život v ktorom musíte predstierať že ste niekto iný síce nie je práve najlepší, ale aj v takom sa dá užiť kopec zábavy. Ja by som príšerkou byť chcela. Napríklad dcéra nejakých víl (áno ja a víly) alebo morských príšer, alebo duchov... Možností je veľmi veľa. Určite by som bojovala za to, aby sa príšery neskrývali a žili s ľuďmi v harmónii. Veď prečo neprepojiť dva odlišné svety, keď sú tak blízko vedľa seba?

Škoda že školské vyučovanie nie je zamerané aj na nejaké iné predmety, ale len na klasické, ktoré študujú všetky decká. Iné predmety by knihu a svet ešte viacej spestrili. Aj bez toho je však život v Saleme perfektný. Prostredie v knihe vlastne nie je ničím výnimočné, ale mne sa neskutočne zapáčilo. Tu sa osvedčilo pravidlo: V jednoduchosti je krása.

Dnešný príspevok nie je dlhý, ale na najbližší štvrtok mám pre vás pripravené niečo väčšie ;) Vedeli by ste uhádnuť o aký svet pôjde?

Astesia

30 Day Book Challenge *12

Meme od Kacennnka. Keždý deň iná kniha, každý deň sa o mne dozviete niečo viac =)


Deň 12. - Kniha, ktorá najviac pripomína tvoj život.

Hm ako môže nejaká fantasy kniha pripomínať môj život? Neviem, ale asi žiadna môj život nepripomína. Takú šialenosť ešte nikto nenapísal. Môj život je bláznivý, zamotaný, uplakaný, veselý, vtipný, nenormálny, nezmyselný, občas zmyselný, aj nudný... Proste život bežnej baby. Ale nevedela by som sa prirovnať k nejakej knihe... Aj keď, niektoré momenty sa mi vlastne stali. Takže takto, najviac situácii, ktoré sa odohrali v knihe a zároveň aj v mojom živote, som našla v knihe Nádherné tvory od Kami Garciovej a Margaret Stohlovej.

Astesia

I can be anyone... *15


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E. dľajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.

Aj vám sa zdá, že to na blogu nejako viazne? Aj mne, posledné dni sa nedokážem na nič poriadne sústrediť. Neviem čo sa to so mnou porobilo... Ale určite to dobehnem :D

Môj dnešný hrdina: Draculaura z knihy Stredná Strašidelná od Lisi Harrisonovej

Dôvod: Draculaura je jedna z príšeriek, ktoré som si v knihe veľmi obľúbila. Je milá, vtipná, nešikovná a celkovo sa mi aj trošku podobá =)

Situácia: Vtipné je, že Draculaura je upír, takže sa nemôže vidieť v zrkadle. Kedže chce byť moderná, tak sa maľuje bez pomoci zrkadla, ale nie stále sa jej to podarí. Raz príde do školy a na čele má veľa šmúh od špirály. Kamarátky ju na to upozornia, ale jej to neprekáža.

Moja zmena: Ale no ták... Prechádzať sa v škole a aj po meste so špirálov na čele? To hádam nie:D Ja by som na jej mieste poprosila kamošky, nech ma upravia a namalujú =)


Astesia 


streda 14. novembra 2012

30 Day Book Challenge *11

Meme od Kacennnka. Keždý deň iná kniha, každý deň sa o mne dozviete niečo viac =)


Deň 11. - Kniha od tvojho obľúbeného autora

Takže, toto je zaujímavá časť meme, pretože nemám obľúbeného autora :D No vážne! Ja zbožňujem akékoľvek príbehy, ale niekedy keď sama opýtajú, že kto to napísal, tak si nedokážem spomenúť, kto je autor. Viem že je to nepekné a nemalo by sa mi to stávať, ale stane sa =) Keď však predsa chcete nejaké meno, tak poviem Alyson Noel =)

Astesia


nedeľa 11. novembra 2012

Krídla

Autor: Aprilynne Pikeová
Názov:
Krídla
Séria:
Diel:
Prvý
Počet strán:
304 str.



Začiatok knihy bol prenádherný, aj keď trošku otrepaný. Neviem prečo je u autorov taká populárna  hodina biológie. Laurel sa prisťahovala z malého mesta. Doteraz ju mama učila len doma, ale nastal čas, aby začala navštevovať strednú školu. Decká ju bez problémov vzali medzi seba a nikto ju netrápil. Zoznámila sa zo super chalanom menom David a tiež získala aj kamarátku. Proste rozprávkový začiatok.


Ako však bude jej život pokračovať, keď sa jej medzi lopatkami objaví čudná vyrážka? Prečo sa z vyrážky zrazu vyvinie kvet? Autorka nám hneď na začiatku ukáže, že Laurel nie je obyčajná. Videli ste už dievča ktorej by narástol na tele kvet? Aj jej stravovacie návyky sú ojedinelé. Je zástancom zeleniny, ovocia a sladkých vôd. Nikdy si nemyslela, že sa za tým skrýva nezvyčajné tajomstvo. Zverí sa kamarátovi a spoločne prídu na to, že Laurel nie je človek!

Vždy som si víly predstavovala ako kúzelné bytosti, ktoré majú krídla a vedia lietať. Pikeová sa s tematikou víl  popasovala veľmi originálnym spôsobom. Vytvorila niečo, čo by len ťažko niekomu zišlo na um a jej víly nie sú humanoidné. Do polovice knihy to bolo tak krásne a nevinné, až som bola nahnevaná, že sa v deji vyskytlo napätie a nebezpečenstvo. Ako to už v rozprávkach chodí, dobro porazilo zlo. Teda aspoň nateraz. V pokračovaní sa to môže všelijako zamotať.

Na hlavnú hrdinku som si veľmi rýchlo zvykla a ani raz počas čítania som si nepovedala, že koná hlúpo a neuvážene. Je to pre Laurel obrovské plus. Niektorých možno bude rozčuľovať jej náklonnosť k dvom chlapcom. David jej pomáhal a ochraňoval ju, odkedy sa spoznali. Tamani ju však strážil odmalička, aj keď ona o tom nevedela. Mňa si získali obaja, pretože mali veľmi príjemné povahy a dalo by sa povedať, že sú ako princovia. Ja osobne by som si však vybrala Tamaniho. No, ďalší knižný hrdina, ktorý získal moje srdce.


Celkový dojem je skvelý. Príjemné a oddychové čítanie s originálnym nápadom. Dlho zbožňujem víly a kniha vôbec nesklamala moje očakávania. Prvý diel je krásnym oboznámením s vílami a ich svetom. Odo mňa štyri vločky a verím že ďalšie časti majú na to, aby dostali plné hodnotenie.


Astesia




sobota 10. novembra 2012

30 Day Book Challenge *10

Meme od Kacennnka. Keždý deň iná kniha, každý deň sa o mne dozviete niečo viac =)

Deň 10. - Kniha, ktorá zmenila tvoj život

Autor: Suzanne Collinsová
Kniha: Drozdajka
Nedá sa doslova povedať, že kniha zmenila môj život. Kniha zmenila môj pohľad na život. Po jej dočítaní som bola dosť vykoľajená a začala na svet okolo seba pozerať inak. Odvtedy som opatrnejšia, menej naivná, verím už len hŕstke ľuďom a pripúšťam si, že svet nie je jedno krásne miesto. Je prehnité s ešte prehnitejšími charaktermi ľudí a preto to vnímam inak ako predtým. Čím ďalej, tým je to dokonca horšie. Dobrota sa hľadá len veľmi ťažko a veľakrát mám pocit, akoby sa dialo niečo zlé, ale nedokážem vysvetliť čo a ani ako. Je to čudné...



Astesia


On my wishlist *19


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.


Dnešná voľba: 


Dôvod: Juuuuuj toto by som už veľmi chcela skúsiť. Nápad je zaujímavý a aj obálka sa mi páči. Hmmm možno na meniny =)

Astesia

piatok 9. novembra 2012

Na krídlach fantázie *2

Rozhodla som sa zapojiť do jesenného špeciálu, ktorý si pre nás pripravila Syki. Vždy vo štvrtok (dnes je to v piatok), počas celého novembra, budem predstavovať svoje obľúbené fantasy svety. Dnes sa prenesieme do tajomného, nočného sveta.

Deti noci


Namiesto cez deň, študujú a  sú hore v noci. Myslíte si že ide o upírov, myslíte si správne. Upírich príbehov a svetov je veľa. Vyberám ten, ktorý mám najradšej a je aj originálny. Škola noci každý večer otvorí svoje brány, aby privítala upírske mláďatá, ktoré v škole študujú. Upírom sa v tomto svete stane človek len vtedy, ak to má geneticky predurčené. Uhryznutie od upíra nepomáha. Potom, ak teenager zistí, že sa začína meniť,  musí sa dostať do školy, aby prežil. Vo svete je škôl veľa a každé nové mláďa má na čele tetovanie v tvare  obrysu polmesiaca. V škole je až dovtedy, kým nedokončí zmenu a tetovanie sa nerozšíri.

Upíri sú v tomto príbehu vykreslený inak. Neživia sa len krvou, ale aj normálnym jedlom. Potrebujú spánok ako každý tvor. Slnečné svetlo ich nezabije, ale spôsobuje im bolesť. Sú vykreslený viac ako ľudia  nie ako príšery. Dokonca aj ľudia vedia o ich existencii. Síce sa ich boja, ale tolerujú ich. Aj medzi slávnymi osobnosťami sa nájdu nočné tvory. Každý disponuje nejakou mocou napríklad ovláda živly, hovorí so zvieratami, vie liečiť, alebo je nadaný na lukostreľbu. Veria v bohyňu Nyx  a tá sa o nich stará, mnohokrát sa im zjavuje a pomáha v problémoch.


Tento svet sa mi veľmi páči. Je vymyslený perfektne a má obrovský potenciál. Škoda že autorky to viacej nepremysleli a do perfektného sveta, na ktorom si určite dali záležať, vložili plytké postavy a slabšie dialógy. Ja som si knihy a svet napriek tomu obľúbila. Kto by nechcel byť silnejší, krajší, so schopnosťami, inteligentnejší a mať dlhý život? Upír v tomto príbehu nie je nesmrteľný, len má dlhší život ako človek. Dlhší tak o 200 rokov.

Upír je moja druhá najobľúbenejšia fantasy príšerka (prvenstvo si držia víly) a Škola noci si ma získala. Nie je dokonalá, vlastne je dosť trafená, nelogická a občas lezie na nervy, ale ja ju zbožňujem. Páči sa mi bohyňa, páči sa mi vyučovanie, páčia sa mi rituály a páčia sa mi upíry. Mnohý to nečítali, pretože séria sa nemôže pochváliť pozitívnou kritikou. Ja vravím treba dať tomu šancu a škola si k vám možno nájde cestu.

Astesia



streda 7. novembra 2012

30 Day Book Challenge *9

Meme od Kacennnka. Keždý deň iná kniha, každý deň sa o mne dozviete niečo viac =)

Deň 9. - Kniha, z ktorejti je zle

Tak, dnes vás sklamem čitatelia. Nie je žiadna kniha z ktorej by mi bolo zle, takže v dnešný deň nemám čo opísať :) Keď sa taká kniha ukáže, určite ju opíšem :)

Astesia


pondelok 5. novembra 2012

Stredná strašidelná


Autor: Lisi Harrisonová
Názov:
Stredná strašidelná
Séria:
Monster High
Diel:
Prvý
Počet strán:
238 str.

Prekvapenie, prekvapenie a ešte raz prekvapenie. Neskutočne milá kniha. Aj keď nie som cieľová veková skupina, tak sa mi veľmi páčila. Autorka mala jedinečný nápad a dokonale ho spracovala. Vytvoriť mestečko, kde sa stretnú potomkovia rôznych príšer (Dracula, vlkolak, morské tvory, múmia, frankenstein...) je téma, ktorá sa mi veľmi páči. Najprv som mala obavy, lebo obchody sú plné hračiek s motívom Strednej strašidelnej a príde mi to prehnané a gýčové. Postavy som si predstavovala úplne inak, ako ich vidím každý deň na pultoch v obchodoch.

Raritný (tak si hovoria príšery) žijú spoločne s obyčajskými (tak zase hovoria ľuďom), no musia žiť v utajení. Niekedy žili spoločne, ale hororové filmy spôsobili, že sa ich ľudia báli a chceli ich vyhubiť. Tak sa utiahli do úzadia a pomocou prestrojenia splynuli s obyčajským svetom. Žijú si pokojne, až kým novo vytvorená dcéra Frankie Steinová nedostane nápad, znovu sa začleniť do obyčajskej spoločnosti bez mejkapu a pretvárky. Nepôjde to bez problémov a kto by povedal, že sa jej život skríži z obyčajským dievčaťom, ktoré sa prisťahovalo do mesta a volá sa Melody Carverová.

Melody má tiež svoj život a problémy. Narodila sa so škaredým nosom, ale jej otec (plastický chirurg) jej ho opravil, aj keď protestovala. Museli sa však presťahovať, pretože Melody má astmu. Obe dievčatá rozoberajú svoj život a chalanov. Kniha raz opisuje Frankie a raz Melody. Strieda sa to po kapitolách a rýchlo som si na to zvykla. Dievčatá sa prakticky ani nepoznajú a ruky si podajú až na konci knihy.

Príbeh je vtipný niekedy aj trošku akčnejší, no hlavne nesie v sebe jednu krásnu myšlienku. Nech vyzeráme akokoľvek, všetci sme rovnaký a najdôležitejšie je to, čo máme vnútri. Nie každý kto je pekný má aj pekný život. Autorka ukazuje, že netreba mať voči druhým žiadne predsudky a každého treba prijať takého, aký v skutočnosti je. Ďalej poukázala aj na to, že kamarátky môžu veľakrát sklamať a nemyslia to s priateľstvom úprimne. Pred priateľstvo stavia lásku a je to vážne milo napísané.


Táto malá čierno-ružová knižočka má v sebe veľmi veľa. Niekomu možno nesadnú reči puberťákov, ale každý sme si tým prešli. Keď máte radi knihy podobné ako Zlodejka duší, tak si ju určite prečítajte. Príbeh je jednoduchý, svieži, milý, vtipný a u mňa si vyslúžil plný počet vločiek.


Astesia