Stránky

sobota 30. marca 2013

Zavrhnutý


Autor: Becca Fitzpatricková
Názov: Zavrhnutý
Séria: Zavrhnutý
Diel: Prvý
Počet strán: 392 str.
Reakcia po dočítaní: Noooo tak to bolo celkom zaujímavé a konečne všetko dávalo zmysel.

Fitzpatricková navarila polievku, kde boli hlavné prísady Twilight a Nesmrteľní (Ever a Damen) ešte aj hlavné postavy mali podobné charaktery. Ale asi použila kúzelnú varechu, lebo po premiešaní vzniklo predsa len niečo nové a celkom mi to zachutilo. Ešte keby ma Patch priťahoval aj fyzicky, bola by to bomba, ale nič pre mňa. Predpokladám že v pokračovaní sa vyskytne nejaký ďalší chlapec a mne sa zapáči, pretože tak to už u mňa býva.

Hrdinkou tejto knihy je jednoduché dievča menom Nora. Má skvelé známky, najlepšiu kamošku, je spoľahlivá, nenáročná a vždy chce mať všetko pod kontrolou. Jej svet však rozvráti záhadný čiernovlasý a tmavooký chlapec, ktorý si k nej sadne na biológii (biológia? Už zasa? Ale no táák...) a potom na neho narazí na každom kroku. Spolu s kamarátkou Vee vymýšľajú rôzne teórie o Patchovom živote. Vee je asi najvtipnejšia vedľajšia postava
 s akou som sa stretla. Neustále má trefné a vtipné poznámky a je ako také mini tornádo. Stále živá, všade musí byť, všetko vidieť. Páči sa mi jej farebná diéta snaží sa jesť vždy len jednu farbu ovocia cez deň a príde mi to veľmi zlaté. Hlavne keď si farby sama domýšľa a vlastne aj tak zje to, na čo má chuť.


Nora sa snaží zistiť čo najviac o Patchovi. Vkradne sa do školských zložiek, vypytuje sa na neho v prestrojení, prehľadá mu auto a tak podobne. Keď si pomaly začína dávať dve a dve dohromady, prichádza na scénu ten najlepší pomocník na svete, ktorý zodpovie všetky otázky hneď po prvom kliknutí. Hovorím o ujovi menom Google, ktorý vie o nadprirodzených bytostiach vždy všetko a tak privedie hrdinku do rozpakov a zároveň aj do užasnutého stavu, pretože ON zrejme nie je človek. Tadá, máme výsledok, môžeme sa presunúť v príbehu ďalej.
V knihe je veľmi veľa dobrých nápadov na oživenie anjelskej tematiky, ale nechcem spoilerovať tak si ich nechám pre seba. Spomeniem len takú veľkú maličkosť, že sa dokážu hrať s ľudskou mysľou a vkladať do nej rôzne predstavy a hlasy. Kvôli tomu som sa v deji aj mnohokrát strácala, ale na konci bolo všetko vysvetlené a musím povedať, že som bola prekvapená, že kto bol vlastne úhlavný nepriateľ. Ten bol nakoniec odstránený a poviem že to bola fakt riadna akcia! Len teraz neviem, čo bude v druhej časti a o to viac si ju chcem prečítať.

Keď si chcete knihu prečítať (predpokladám že áno), tak to skúste, len nečakajte novú dejovú líniu, pretože tá je do bodky zachovaná. Ona spozná jeho, prídu pohľady, nenávisť, potreba, láska, otázky nedôvera, záverečný boj. Keď ste na to naladený, tak knihu už aj do ruky, lebo je to podarený kúsok.


Astesia



On my wishlist *30


Meme má na svedomí Book Chick City. Každý týždeň uverejním jednu kihu, ktorúchcem mať na svojej poličke, alebo si je prečítať. Môžu to byť knihy staré, nové, očakávané...Proste knihy.

Ostanem ešte pri téme Winx :) Vedeli ste, že majú aj knižné príbehy? No a mne by sa veľmi páčilo mať ich v poličke :) Je to také milé :)
Zatiaľ sú vydané 4, ale chystajú sa ďalšie.













Astesia

piatok 29. marca 2013

I´m obsessed with...*7

Toto meme si ukradnem z blogu Knižní koutek ktorý si vedie Emily.L. Zapáčilo sa mi a tak budem prispievať. Úlohou je zverejniť hociktorú moju závislosť a pridať k nej krátky popis =)


Čo bonznem dneska? Budete si myslieť, že vôbec nemám 19, ale to nevadí. Mojou dnešnou závislosťou je rozprávka. Teda je to seriál a momentálne si fičím na piatej sérii, ale asi to idem pozerať od začiatku. Celá rozprávka sa točí okolo skupinky dievčat, ktoré majú magické schopnosti. Sú to Bloom, Stella, Flora, Aisha, Tecna a Musa. Kto už vie že hovorím o Winx? Samozrejme že vám to bolo hneď jasné z obrázku, ale chcela som byť dramatická :D Ale je mi záhadou, prečo na to vlastne pozerám, keď každá séria je o tom istom. Bojujú proti niekomu, kto chce zničiť magickú dimenziu a pri tom získajú nové schopnosti a iné vílie oblečenie alebo doplnok. Ale je to veľmi pekne kreslené a ja sa od toho neviem odtrhnúť :)


A moja najobľúbenejšia Winxka je Musa. Víla, ktorá vládne mocou hudby :)

Astesia



štvrtok 28. marca 2013

I can be anyone... *25


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E. dlajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.


Môj dnešný hrdina: Nora Greyová z knihy Zavrhnutý od  Beccy Fitzpatrickovej

Dôvod: Pretože je to hrdinka čo má rozum a nenechá sa len tak zmiatnuť záhadným chlapcom, ktorý je podľa všetkého veľmi nebezpečný. Vyhýba sa mu, bojí sa ho a to je správne. Nie ako to už býva, že sa hrdinky vrhajú temným chlapcom okolo krku.

Situácia: No, objaví sa trošičku žhavejšia scéna. Nora sedí na kuchynskej linke (tam ju vyložil Patch) a on ju začne jemne bozkávať na krk. Nora sa zdráha, nespolupracuje a snaží sa ho odohnať.

Moja zmena:  Zabudnite na to čo som písala v bode číslo dva. Kebyže mňa niekto posadí na linku a začne ma bozkávať, okamžite by som sa do neho zakvačila a všetci viete ako by to pokračovalo :D Obdivujem Noru, že si ako tak dokázala zachovať rozvahu a nepodľahnúť mu. Patch nie je pre mňa vzhľadovo príťažlivý hrdina, ale keď zavriem oči a predstavím si pred sebou iného fešáka, tak už mám slinky :D

Astesia

štvrtok 21. marca 2013

I can be anyone... *24


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E. dlajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.

Môj dnešný hrdina: Zoey Redbirdová z knihy Škola Noci od P.C. Castovej a Kristin Castovej


Dôvod: Áno, je hlúpa ja viem :D Ale celkom ju mám rada. Dokonca sa stalo, že počas čítania kníh, som sa s ňou v mnohých veciach stotožnila. Veľmi sa mi páči, že ovláda všetky živly. Aj ja by som to chcela :) Bola by som potom neskutočná :)

Situácia: V druhej časti sa zomelie veľa vecí a Zoey sa rozhodne klamať a utajiť pravdu svojim kamarátom. To prinesie mnoho nedorozumení, problémov a nakoniec ju aj tak takmer všetci opustia a musí to dávať do poriadku.

Moja zmena: Nie, neklamala by som. Niekedy to je síce jednoduchšie, ale keď sa potom aj tak ľudia dozvedia pravdu, sú z toho len problémy a ťažko sa to napravuje. Celkovo nerada klamem a robím to len v prípade, keď by to druhej strane mohlo nejako pomôcť. Pravda býva krutá, ale klamstvo je nepríjemnejšie :/ Radšej byť spravodlivo odsúdený, ake falošne milovaný.

Astesia 

sobota 16. marca 2013

Črepiny duší


Autor: Mary Lindseyová
Názov:
Črepiny duší
Séria:
Duše
Diel:
Prvý
Počet strán:
308 str.

Reakcia po dočítaní:
Ja plačem. Ach, chúdence moje, ale nakoniec ste to zvládli. Ľúbim ťa Alden.

Páni, toto bola krásna kniha. Jednoduchá, nenáročná, príjemná, ale predsa pútavá a brnkla na moju najcitlivejšiu strunu a pri poslednej kapitole som dokonca aj slzila. Lindseyová píše podľa mňa veľmi dobre. V knihe bolo mnoho rozhovorov medzi hlavnou hrdinkou Lenzi a jej chlapcom duchov, Aldenom. V knihe sa našla aj akcia, ale vlastne v jednom kuse sa tam niečo dialo.

A o čo vlastne ide? Lenzi je mladé dievča, ktoré chodí do školy, býva len s mamou, pretože prišla pred rokom o otca, má priateľa menom Zak a myslí si, že prichádza o rozum. Počuje totiž hlasy, ktoré nikomu nepatria a žiadajú od nej pomoc. Myslí si že blázni, keď tu zrazu sa ukáže Alden a prezradí jej že v skutočnosti je Lenzi hovorca, ktorý pomáha dušiam prejsť na druhú stranu. Keďže duch musí vždy do hovorcu vstúpiť (niekedy nedobrovoľne), tak hovorca potrebuje ochrancu, a Lenziným ochrancom je Alden (úžasný Alden so sivými očami) a dáva na ňu pozor. Sú spolu už mnoho rokov (cyklov), ale tento krát si ona po znovuzrodení nič nepamätá. Prečo je to tak? Čo sa stalo že prišla o pamäť? Hovorí jej Alden pravdu? Kto je ten zvrátený duch a prečo sa ju pokúša zabiť? Cesta za odpoveďami je náročná, ale nakoniec sa mnohé vysvetlí.

Páči sa mi, že autorka nás hneď vrhla do deja a nenudila nás začiatočnými omáčkami, ani zdĺhavými myšlienkovými pochodmi hrdinky. Lenzi aj Alden majú krásne povahy a vzájomne sa dopĺňajú. Ich spolupráca pri pomáhaní, alebo vyháňaní duší je perfektná. Ich vzťah sa rozvíja veľmi pomaly aj napriek spoločnej minulosti. Brzdí to nie len Lenzin terajší priateľ, ale aj Aldenova tvrdohlavosť. Pri knihe som si príjemne oddýchla. Už som potrebovala niečo tak milé, lebo tie dystópie už boli na mňa veľa. Aj keď vlastne záver knihy nebol dvakrát pokojný a dokonca aj niekto zomrel...

Už teraz sa teším na pokračovanie, aj keď kniha bola vlastne celkom ukončená. Ale autorka si na nás pripravila pokračovanie, ktoré by malo byť vydané v Amerike v roku 2014. Dúfam, že sa dočkáme aj slovenského prekladu. Knihu odporúčam každému, kto si chce oddýchnuť a má chuť na krásny príbeh, nad ktorým nemusí veľmi premýšľať. Príbeh rozohrial moje srdce a dávam 5 vločiek.


Astesia

piatok 15. marca 2013

I´m obsessed with...*6

Toto meme si ukradnem z blogu Knižní koutek ktorý si vedie Emily.L. Zapáčilo sa mi a tak budem prispievať. Úlohou je zverejniť hociktorú moju závislosť a pridať k nej krátky popis =)

Hmmm, tak teraz mám dilemu :D Neviem či mám prezradiť, prečo som v poslednej dobe taká neaktívna, ale urobím to. Možno sa nájde niekto s podobnou maniačinou a budme tráviť večer spolu :D Predstavujem vám League of Legends! Jednu perfektnú hru, ktorou som posadnutá. Vlastne ani neviem presne že prečo, keďže si len vyberiem postavu (hrdinu), vymlátim zopár protihráčov, rozbijem hlavný nexus a zapnem ďalšie kolo :D

Viem, že je to toršku divná záľuba, keďže som dievča, ale ja som raz taká a po dvoch rokoch hrania World of Warcraft ma už nič nprekvapí :D Keď som už písala, že sa hrá za hrdinov, tak vám ešte ukážem momentálne mojeho najobľúbenejšieho. Volá sa Ezreal a veľmi dobre sa mi za neho hrá :) Má dobré schopnosti a sadli sme si :D Vyzerá takto.

Pekný však? :D Toľko moja závislosť a ešte mám jeden odkaz :)
Dnes ráno som pridala Pikaču vyberá a s prehľadom to vyhral Zavrhnutý, takže čoskoro idem čítať. Recenzia na knihu Črepiny duší je hotová a na blogu bude zajtra :) Čaute majte sá =)

Astesia


Pikaču vyberá...*1

Táto malá žltá potvora sa mi veľmi zapáčila a preto sa pridávam do meme vytvorené E_V_E. Ona ho má sice určené na nedelu, ale ja ho budem pridávať vždy, keď sa nebudem vedieť rozhodnúť, akú knihu chcem prečítať. Vy budete v komentároch hlasovať za mnou vybrané knihy a tá ktorá vyhrá, tú prečítam a nebudem si musieť lámať hlavu, že ktorú vezmem do ruky :)
Pikaču volím si teba a použi vyberavý útok!


 
                               


Takže, toto sú moji favoriti a vy mi dúfam poradíte :) Berte do úvahy, že chce začať čítať ešte dnes večer, takže šup šup :)

Astesia


štvrtok 14. marca 2013

I can be anyone... *23


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E. dlajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.

Môj dnešný hrdina: Lenzi/Rose z knihy Črepiny Duší od  Mary Lindseyovej

Dôvod: Konečne mám v rukách knihu, ktorá sa mi veľmi páči a aj jej hrdinka je veľmi zlatá a príjemná. Obľúbila som si ju už po prvých prečítaných stránkach a som zvedavá, ako to nakoniec celé dopadne a koho si vyberie. Ešte mi do konca chýba 100 strán.

Situácia: Keď do nej prvý krát vstúpil duch. Nebol to len obyčajný duch, ale označený ako posadnutý a tí sú nebezpeční.

Moja zmena: No neviem, čo by som na jej mieste robiala ja. Asi by som sa pocikala od strachu a vobec by som nevedela čo mam robiť. Ako ani ona nevedela, ale zachovala si celkom chladnú hlavu. Našťastie mala pri sebe úžasného Aldena a ten jej pomohol =)


Astesia


štvrtok 7. marca 2013

Rezistencia


Autor: Veronica Roth
Názov: Rezistencia
Séria: Divergencia
Diel: Druhý
Počet strán: 424 str.

Reakcia po dočítaní: Hmm zaujímavé, ale prakticky to nedáva zmysel. V jednotke sme sa čosi naučili, v dvojke to celé zničili a zistili, že celé to je jedna veľká manipulácia. O čom bude dopekla trojka? A mám nepríjemný pocit, že tretia časť nebude posledná...

Uf, na môj momentálny precitlivený stav, to bolo náročné čítanie. V knihe sa striedala jedna akcia za druhou a autorka nedala svojim hrdinom priestor na oddych. Z vyše 400 strán, som napočítala len 20 takých, ktoré boli pokojné a hrdinovia si aspoň nachvíľku odpočinuli a odreagovali sa. Rothová nám dáva jasne najavo, že keď  sú ľudia vo vojne, tak oddych, city, vzťahy... Všetko sa posúva na zadnú koľaj. Teraz je najdôležitejšie prežiť a ostatnými maličkosťami sa môžeme zaoberať potom. Ale na ktorú stranu sa treba pridať? Bojovať tak, aby sme zachránili seba a blízkych? Bojovať za to, za čo bojuje väčšina? Bojovať za vyššie dobro, pričom účel svätí prostriedky? Alebo sa prebojovať k pravde, ktorá je prísne tajná?

Tris/Beatrice už len to, že niekto používa dve mená, môže byť znakom schizofrénie. Po strate rodiny a zabití priateľa, má Tris veľké problémy sama so sebou. Nedokáže sa vyrovnať s tým, že niekoho zabila, nedokáže sa vyrovnať s tým že rodina sa obetovala kvôli nej a nedokáže prekúsnuť ani to, že napriek všetkému jej chcú ľudia pomôcť. Jej vzťah s Tobiasom (Štyri) je v troskách a namiesto rozumných rozhovorov sa radšej vrhá do šialeného nebezpečenstva a neuvedomuje si, čo mu tým spôsobuje. Neviem, čo by som robila na jeho mieste. Predstava, že osoba ktorú milujem ustavične riskuje svoj život je ubíjajúca. Tris nie je podľa mňa obetavá, ale narušená.

Počas čítania som narazila na fakt, že Tris má vlastne len 16 rokov. Dobre je divergentná, ale aj tak... Na tieto veci je príliš mladá. Nemala by zažívať toľko utrpenia a už vôbec by nemala byť vrahyňa. Rothová urobila z detí dospelých a naložila im na plecia obrovské bremeno. Keby mali hrdinovia aspoň o päť rokov viac, bolo by to prijateľnejšie. Divergencia bola skvelá a premyslená. Rezistencia mi prišla ako nepodarený film so Stevenom Seagalom. Akcia, akcia, akcia, slabšia zápletka a divný koniec. Autora vydala pri písaní Divergencie zo seba očividne maximum a pripravila nám tmel menom Rezistencia, aby nám trošku (minimálne dva-tri roky), predĺžila čakanie na vysvetlenie, prečo vlastne vznikla táto spoločnosť rozdelená na frakcia a čo sa vlastne skrýva za plotom.

Pevne verím, že nasledujúca časť (posledná? alebo nie?) bude napísaná minimálne tak dobre, ako bola tá prvá. Zo začiatku ma aj táto veľmi bavila, ale potom sa to v polovici zbytočne prekomplikovalo. A každý bojoval za niečo iné, proti niekomu inému a nakoniec sa aj tak všetci stretli v jednej budove a zistili že pravda je niekde úplne inde. Takže tri, alebo štyri vločky? Dajme tomu že štyri, ale nebolo to to, čo som čakala.



Astesia


I can be anyone... *22


Štvrtkové meme organizované mnou a E_V_E. dlajšia postava, pes, mačka, duch,je to na tebe. Popíš čitateľom prečo si si postavu vybral/a. Vyber jednu jeho životnú situáciu (snažme sa nespoilerovať ;)). Staň sa zvolenou postavou a napíš čo by si na jeho mieste urobil TY.


Môj dnešný hrdina: Tobias (Štyri) z knihy Rezistencia od Veronici Roth

Dôvod: Tobias sa mi veľmi páči. Nie len vzhľadom, ale aj vnútorne.Jeho životný príbeh je veľmi zložitý, ale snaží sa cez to preniesť a žiť ďalej normálne. Jeho láska k Tris je obrovská, aj keď je veľmi komplikovaná. Obdivujem ho.

Situácia: Počas celej knihy sa snaží nájsť spoločnú reč s Tris, ale je to veľmi zložité. Ona podniká jednu samovražednú misiu za druhou a on nedokáže urobiť nič aby ju presvedčil ostať a nesnažiť sa dať zastreliť. Jej rozhodnutia mnohokrá privedú do nebezpečenstva aj jeho a nakoniec hrozí, že obaja zomrú.

Moja zmena: Ja by som to dievčisko niekde priviazala a snažila by som sa jej aj nasilu prehovoriť do duše. Obetavosť je fajn vlastnosť, ale trápiť všetkých okolo a hlavne jeho, to sa nepatrí. Nechcela by som chodiť s takou osobou, ktorá v jednom kuse vyhľadáva nebezpečenstvo. Možno by som nakoniec aj pristúpila na to najhoršie a rozišla by som sa s ňou.

Astesia 

nedeľa 3. marca 2013

Čože? Ja mám blog?


Takúto otázku som si položila včera v robote. Zistila som, že blog mám a že mám aj nasledovateľov a že ich zanedbávam. No poviem vám, veľmi nepríjemné zistenie. Ale tak viete ako to je... Treba robiť veci do školy, často som v robote, keď prídem domov tak som s rodinou a nie je to také jednoduché... Ale prd :D Lenivá som ako voš, mám knižný útlm nedokážem sa do ničoho poriadne začítať a čo je hlavnou príčinou? No predsa League of Legends! No bolo mi toto treba? Viem že po večeroch by som mala čas čítať, lenže stále visím na “skajpe“ a telefonujem zo zlatíčkom. Čo viac treba čerstvo zamilovanému srdiečku?

Celkom však začínam postupovať. Mám rozčítanú Rezistenciu a som v polovici, takže budúci týždeň bude aj recenzia. Ovšem ak nezmením knihu, lebo v tejto sa večne niečo deje a mne chýbajú stredoškolské rozhovory a nejaký ten vlkolak, alebo upír. Ďalej mám rozčítanú aj knihu Železný kráľ, ale na to nemám nervy. Príde mi to ako vykradnutá Alica v krajine zázrakov a zasekla som sa niekde na strane 100. Bolo mi povedané, že dej sa potom zmení a bude to lepšie, takže ja to určite dočítam. 

A ešte sa musím pochváliť. V Pantha Rhei začala akcia z názvom Knižný raj. Sú tam neskutočné zľavy a tak som si kúpila sériu Vlci z Mercy Falls . Ráta sa mi, že som knihy vybalila zo škatule keď prišiel tovar, nalepila som na ne cenovku (jedna stojí 4 eurá, bomba že?), vyložila na akciový panel a večer vybrala tie pravé tri a zaplatila. Veľmi sa na ne teším. Jednotku som už raz čítala, ale neohodnotila som ju najlepšie. Mala som vtedy dosť zlé obdobie a láska, romantika a všetko okolo toho mi prišlo strašne otravné, trápne a nechcela som o tom nič počuť. Teraz sa ale cítim veľmi dobre a teším sa na čítanie niečoho tak príjemného.

Takže ostaňte určite na dráte a nezabudnite na malú, lenivú Astesiu :D

Astesia